* плодове - може

Лекарите твърдят, че не всичко може да се яде на празен стомах. Например доматите съдържат голямо количество танинова киселина, която повишава киселинността в стомаха. Голямото количество витамин С предизвиква засилено отделяне на стомашен сок. Заради повишената киселинност се получава обостряне на язви, гастрити и др.

За ефекта от газираните напитки на гладно няма и да говорим!

Разбира се, че зеленчуците са полезни. Но не е желателно да ги ядем без да сме “подложили”. Особено зелените зеленчуци. Те са много богати на аминокиселини и могат да предизвикат киселини и болки в стомаха. Киселото мляко също не трябва да се яде на гладно. Съдържащите се в млякото бактерии убиват полезната микрофлора в стомаха. Резултатът е повишена киселинност, подуване на корема. Разбира се, трябва да се избягва и консумирането на пикантна храна “без подложка”. Това особено важи за лютите чушки.

Какво да правим когато сме гладни? Яжте плодове! Те дават много енергия, подобряват работата на стомаха, червата. Те не се усвояват в стомаха или в тънките черва, но се разграждат в дебелото черво, където полезните захари се абсорбират от тялото.