* През четвъртата и следващите

Продължава премахването на силните изправени клончета във връхната част и при необходимост зигзагообразното оформяне на водача. Извършва се постепенно просветляване на короната. Най-напред се премахват израстващите под остър ъгъл силни клонки. Като се спазва принципът след окончателното формиране в основите на короните да се поддържат 3-4 добре развити полускелетни рамена, клонките по водача постепенно се прореждат така, че над рамената да останат клонки, които са толкова по-малки по размери, колкото по-високо по водача са разположени.

Когато растежът започне да отслабва и клонките в основата на короната се наведат под тежестта на плодовете, те се ограничават на дължина. Съкращаването им се прави в зависимост от разстоянията на засаждане, като полускелетните рамена на съседните дървета се оставят с такава дължина, че да се допират или слабо да се разминават по посока на реда. Така започва оформянето на плътна стена от плододаваща дървесина. Първите съкращавания се прилагат обикновено при четвъртата зимна резитба. Разположените от горната страна на рамената по-силни клончета и клонки се премахват. Отстраняват се и някои от разположените от долната страна клонки, които биха увиснали много под тежестта на плодовете, при което ще пречат на обработката на почвата. След третата вегетация обикновено се налага по-силна резитба и на обрастващата дървесина, разположена нагоре по водача.

След като растежът отслабне, дърветата се ограничават на височина чрез съкращаване на стара дървесина. Съкращаването се извършва близо до наведена, добре заредена с плодни пъпки клонка, на височина 2,30-3,00 м в зависимост от растежната сила на сорто-подложковите комбинации. В близост до направения отрез се запазва по-слаба, но в достатъчно количество плодна дървесина, с което се предотвратява образуването на силни прирасти в тази зона и се поддържа равновесие в короната. (ХФ)