1.Умна схема на насажденията

В идеалния случай растенията трябва така да се подберат и разположат, че градината да не се нуждае от поливане и плевене.

На практика това рядко е възможно, но е достатъчно да се реализира идеята поне частично, което ще улесни поддържането на градината.

Разделете парцела на части, според условията на околната среда: обърнете внимание къде в градината през целия ден е горещо и слънчево, къде расте мъх и се усеща влагата и къде през зимата се задържа сняг.

Направете списък с растения за всяко място чрез справочник. Отчитайте техните изисквания за светлина и почва.

По-добре не придавайте голямо значение на времето за цъфтеж, формата на листа и други декоративни елементи.

Растенията са винаги хармонични и дори неочаквани комбинации могат да се окажат изключително успешни. Може да искате да замените някои видове по-късно, но те ще бъдат единици.

2. Използвайте пропускащи вода покрития

Каменните и бетонни пътеки не позволяват на водата да прониква в по-долните слоеве на почвата,и тя така се преразпределя, че на някои места става прекалено суха, а в други да е влажна. Микробиологичните процеси в почвата се нарушават, тя губи порестата си структура и се сляга.

Става по-трудно да се грижим за растенията, освен това, уплътнената почва може да се превърне в пречка за движението на подземните води.

Опитайте се да използвате повече филтриращи, т.е. пропускащи вода и въздух покрития за пътеките, терасите и площадките. Дървените и композитните настилки, чакълът и тревните площи не нарушават екологията на обекта.

3. Местни материали

Използвайте традиционни за вашата местност строителни и ландшафтни материали.

Те, като правило са и най-евтините, а освен това изглеждат и най-естествено в натуралната градина.

Разучете кои са традиционните материали за вашия район.