Азотът е един от основните хранителни елементи, които се използват в най-голяма степен в съвременното земеделие. Поради лесното измиване и изпарение, азотни торове се прилагат редовно всяка година.

Измиванията и/или изпаренията - загубите на азот под формата на газ или чрез измиване в почвите, са изключително сериозен екологичен проблем.

Измитият азот отива в подпочвените води и замърсява водата, която пием, а азотът, излетял в атмосферата, замърсява въздуха, който дишаме.

Освен това, измиването и изпаренията на азот водят и до икономически загуби за земеделския производител. Очакваните добиви не могат да бъдат постигнати при такива условия и усвоеното от растенията количество активно вещество азот не отговаря на вложеното като ресурс.

Като се вземат предвид горните факти, Еврохим Агро - световен лидер в азотно ефективните технологии, заедно с партньорите си от “Сембодиа” в България са готови да осигурят подкрепа на земеделските производители, като предлагат устойчиви и ефективни технологии в храненето на растенията благодарение на дългогодишния си опит и задълбочени знания в областта на торовете.

ENTEC - торове и технология:

Всички продукти под марката ENTEC съдържат в по-голяма си част азота в амониева форма. Този амониев азот е третиран с инхибитор, който забавя процеса на нитрификация между 6 и 10 седмици в зависимост от почвените и климатичните условия. С помощта на тази технология азотът е достъпен за по-продължителен период в ризосферата за растенията под амониева и нитратна форма.

По-продължителното наличие на азот (без измивания и загуби на азот под формата на газ) увеличава усвояемостта и ефективността на азота, което е ключово за повишаване на добивите и качеството на реколтата.

Намалените емисии на газове е едно от основните предимства на ENTEC. Поради тази причина, например, швейцарското правителство е сертифицирало формулацията ENTEC 26 за намаляване на CO2, равняващо се на 65% по-ниски N2O емисии в сравнение с конвенционалните азотни торове.

Сравнение между приложение на ENTEC 26 при слънчоглед - обл. Разград, България 2017г. (Резултат: + 16 лв/дка, опитно поле 300 дка.)

Сравнение между приложение на ENTEC 26 при царевица - обл. Ловеч, България 2017г. (Резултат: + 38 лв/дка, опитно поле 200 дка)