Съчетаването на отлични вкусови качества и висока издръжливост на транспортиране и съхранение на плодовете в един сорт е трудно постижима задача

Проф. дсн Живко

Данаилов, маг. агр. Цветелин Янков,

маг. агр. Румен Кирев

След началото на реформите у нас, масовата инвазия на чужди сортове доведе до значително влошаване на качествата на предлаганата на родния пазар доматена продукция, което предизвика силно недоволство в потребителите. Влошените вкусови качества се дължат основно на повишената твърдост и дълготрайност на плодовете, включително на незачервената твърда целулозна част във вътрешността им. Обикновено вкусовите качества на доматените плодове са в обратна корелация с твърдостта и дълготрайността им.

Известно е, че сред разнообразието от домати, като правило потребителите избират тези, които им допадат на вкус и цвят

Установено е, че добрият вкус на доматените плодове е съчетание от взаимодействието между захари, киселини и около 30 летливи химични съединения.

Селекцията по отношение на летливи съединения е все още слабо застъпена, тъй като се знае много малко за връзката между вкус, аромат и съдържание на летливи съединения. Значение за вкуса имат и органолептичните свойства на плодовете.

В най-широк смисъл върху възприятието за вкус влияние оказват както химичните съставки на плода, така и времето на бране, външният вид, твърдостта, текстурата (консистенцията) на месестата част, жилавостта на кожестата обвивка, температурата на плода, аромата, цвета и др.

Вниманието към цвета на доматените плодове напоследък нарастна в резултат на разширяващите се знания относно ползата на каротеноидите (растителни пигменти) за човешкото здраве. Ликопенът определя червения цвят на зрелия доматен плод, предназначен както за консумация в прясно състояние, така и за преработка.

При доматите за прясна консумация цветът на плода оказва значително влияние върху неговия маркетинг, а при тези за преработка влияе върху качествата и стандартите на преработената продукция.

Ликопенът в пресните домати и доматените продукти е мощен природен антиоксидант - два пъти по-висок от този на бета-каротена (бета-каротена, обуславящ жълто-оранжевия цвят на плодовете), който е също така със значителни антиоксидантни свойства. Нивата на ликопен и на бета-каротен варират основно в зависимост от сорта, но се влияят и от агроклиматичните условия в процеса на узряване на плодовете.

Трябва ясно да се подчертае обаче, че съчетаването в пълна степен на отлични вкусови качества и висока издръжливост на транспортиране и съхранение на плодовете в един сорт домати чрез класическите методи е трудно постижима задача.

Ето защо селекцията на сегашния етап ще се развива вероятно в две направления: сортове, задоволяващи преимуществено изискванията на производителите и търговците и предназначени за масовия потребител с по-скромни финансови възможности, и сортове с много добри вкусови качества, за които потребителят е готов да плати и по-висока цена.

Предвид посоченото по-горе, през последните години в страната ни, паралелно със селекционирането на сортове с високата продуктивност и толерантност/устойчивост, съответно към абиотични и биотични фактори на околната среда, актуалност придобиха специализирани селекционно-генетични програми, насочени към създаване на червеноплодни и розовоплодни сортове домати с познатия традиционен български вкус. Важно условиe за успех при изпълнението на такива селекционни програми е използването на местни форми домати, характеризиращи се с добра адаптивна способност към условията на страната, издръжливост на болести и с типичния вкус, с който сме свикнали.

В тази връзка, във фирма Флориян е създадена и включена в селекционния процес богата колекция от местни популации домати, представляваща ценен източник на генетичен материал за селекция и създаване на нови сортове, подходящи за условията на нашата страна и с традиционния български вкус на плодовете. В резултат на успешното изпълнение на специализирана селекционна програма, чрез многократен целенасочен отбор в местни индетерминантни едроплодни популации, във фирмата са създадени новите директни сортове домати Розали и Розамакс - розовоплодни и Меделина - червеноплоден.

Розали

е директен индетерминантен, високодобивен, средноранозрял розов сорт домати. Растенията са мощно развити с дебело стъбло и средно дълги междувъзлия. Плодовете преди узряване са средно зелени със зелен пръстен, при узряване - равномерно розово оцветени, плоско-кръгли, слабо оребрени, едри (средно тегло - 320-350 г), твърди, плътни, с много добър вкус. Вкусовите качества на плодовете са благоприятно съчетани с познатия в старите български сортове приятен доматен аромат, който в плодовете на повечето съвременни сортове почти не се усеща или въобще липсва.

Розамакс

е нов директен, високодобивен, средноранозрял, много едроплоден розов сорт домати. Растенията са индетерминантни, много мощни, добре облистени, с дебело стъбло и средно дълги междувъзлия. Плодовете преди узряване са със зелен пръстен, изчезващ при узряване, равномерно розово оцветени, плоско-кръгли, слабо оребрени около дръжчената ямичка, много едри - 350-450 грама, средно твърди, месести и с отлични вкусови качества. "Розамакс" е един от най-едроплодните и месести български розовоплодни сортове домати

Меделина е нов директен индетерминантен, много високодобивен, средно ранозрял червеноплоден сорт домати.

Растенията са средно мощни до мощни със средно дълги междувъзлия. Плодовете преди узряване са средно зелени със зелен пръстен около дръжчената ямичка, която е много малка. При узряване плодовете са червени, едри до много едри (средно тегло 350-380 г), кръгли до слабо елиптични, слабо надлъжно оребрени, средно твърди, без целулоза в месестата част и много вкусни. Сортът се характеризира с много добра способност да завързва плодове и при неблагоприятни температурни условия. Достойнства на плодовете са много малката дръжчена ямичка, тънката и крехка кожица, нежната консистенция на месестата част и отличните вкусови качества.

Новите български сортове домати Розали, Розамакс и Меделина напълно отговарят на изискванията на българския потребител, свикнал с традиционния, добър вкус и приятна консистенция на нашите домати. Устойчиви са на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване. Подходящи са за средно ранно производство на открити площи, добре се развиват и в условията на полиетиленови оранжерии. Предназначение на продукцията - за прясна консумация. Отглеждане - едностъблено на опорна конструкция, едноредово при схема 80/40 см, двуредово - 80/55/40 см. Сеитбена норма - 20-25 г/дка.

Розамакс
Розамакс
Меделина
Меделина
Розали
Розали