Ниските температури в началото на месеца - причина за измръзвания на цветните пъпки

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Късните зимни прояви на времето в края на февруари, с отрицателни температури на места под минус 10-12 градуса, поставиха на сериозно изпитание преждевременно развилите се овошки. Вследствие наднормените температури през повечето дни от февруари част от ранноцъфтящите овощни видове в полските райони много по-рано от обичайните срокове встъпиха във фаза разпукване на пъпките, а на места в Южна България (Петрич, Пловдив, Пазарджик) и в крайните източни райони (Варна, Бургас) някои от тях (бадем, праскова) - и във фазите цветен бутон и цъфтеж.

В началото на март агрометеорологичните условия ще се определят от студено за сезона време. Отново се прогнозират минимални температури от порядъка на минус 10-15 градуса и допълнителни повреди от измръзване по цветните пъпки на овошките. Температури под -2-3 градуса са критични за цветовете, а под -6-8 градуса - за цветните бутони.

На места в Северна България не се изключва вероятността и за стойности под -15-16 градуса. В тези райони образувалата се дебела снежна покривка ще осигури защита на есенните посеви от въздействието на ниските отрицателни температури.

След поднормените температури в началото на март в средата на първото десетдневие се очаква омекване на времето и съществена промяна в агрометеорологичните условия.

В голяма част от полските райони се прогнозират максимални температури над 10 градуса, които бързо ще стопят образувалата се снежна покривка. Стойностите на средноденонощните температури ще останат в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви.

От топенето на снега се очаква да се увеличат почвените влагозапаси в 50-см и 100-см слой. В по-голямата част от страната те ще достигат нива близки до пределната полска влагоемност.

През периода условията ще са неподходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - подхранването на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбените обработки на площите, предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури - фий, овес, пролетен ечемик, градински грах.