Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET. Причината е комбинацията от студен арктичен въздух, който нахлува от север, и средиземноморски циклон, който идва от Гърция.

В понеделник в цялата страна ще вали сняг и ще се образува между 10 и 30 см снежна покривка. Силният вятър пък ще създаде условия за навявания в Добруджа и Лудогорието. В ранния следобед температурите ще са от минус 7 - минус 8 градуса в северозападната част на страната до 1-2 градуса - в югоизточните.

В нощта срещу вторник снеговалежите и вятърът ще започнат да отслабват и през деня временно ще спрат. Ще остане обаче студено. Снегът ще се върне в нощта срещу сряда и ще образува нова снежна покривка - 10 -15 см. Вятърът отново ще създаде условия за навявания в Дунавската равнина.

Март ще дойде с мразовито утро с температури от минус 10 - минус 15 градуса, а на места и по-ниски. В петък отново ще има облаци. Очакват се нови валежи от дъжд, а на север - и от сняг. Ще има условия за поледици. Затопляне се очаква около 3-4 март.

175 бездомни са пренощували в събота срещу неделя в двата общински кризисни центъра в София. Над 120 машини обработиха през нощта основните улици и булеварди срещу заледяване.