Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

"Новата Ивайловска капия е месеста, с ниско съдържание на влага и е подходяща за печене. Очакваме, че ще се превърне в хит на европейския пазар", каза ръководителят на екипа доц. Христина Георгиева. В разработването и изпитването на сорта, продължило 12 г., са участвали и нейни колеги от опитната станция в с. Ивайло, Пазарджишко. Според специалистите новата капия дава високи добиви - около 6 т от декар, и е устойчива на болести. Задължителното условие е да се осигури по-дълъг вегетационен период, затова трябва да се засажда на полето в края на април. Колкото по-късно паднат сланите през есента, толкова по-богата ще е реколтата.

Ивайловската капия бе отличена с награда в конкурса за иновации на мегафорума за агробизнес, храни и напитки в Пловдив. Приз получи и новият сорт домат "Алено сърце", който също е получен в Института по зеленчукови култури.