Какви са условията, които трябва да създадем, за да получим силни и здрави растения?

1. Почва

Правилно подбраният субстрат е изключително важен. От него зависи почти половината от успеха за отглеждане на разсад. За различните растения той може да се различава, но има няколко условия, които са валидни за всички.

Субстратът не трябва да съдържа  прекалено голямо количество хранителни вещества. Когато растенията се „хранят“ прекалено активно, то те и активно се развиват. Много е трудно да се осигури нужната светлина за такъв буен растеж и разсадът става слаб и източен.

Субстратът трябва да е пресен.  Не засявайте семената в стара пръст, преди тя да се обеззарази. Най-често обеззаразяването става във фурната. Как се прави? В тавичка се сипва субстратът и се намокря, след което се поставя във фурната за около 2 часа, като температурата не трябва да превишава 85 градуса.

Готовият пресен субстрат е обеззаразен и не се подлага на термична обработка. В търговската мрежа се предлагат специални субстрати за разсад, но спокойно можете да използвате и стандартния.

Ако не подхранвате допълнително, растенията ви няма да се източват.

2. Осветление

Най-добре е ако разположите кофичките на южен, югоизточен или югозападен прозорец, но дори и тогава слънцето все още не е достатъчно за нормалното развитие на младите растения. Във всеки случай, ако искате да получите здрав, изравнен и с мощни корени разсад, ще се наложи допълнително да осветявате. При северни прозорци допълнителното осветление е задължително.

Лампи с нажежаема жичка – прекомерно се нагряват и могат да предизвикат изгаряния по растенията.

Флуоресцентни лампи – излъчват светлина в студения спектър и не топлят.

Натриеви и халогенни лампи – дават добри резултати, може да са в червения или оранжев спектър на светлината, които ускоряват развитието на растенията. Разбира се, при използването на тези лампи разсадът изпитва недостиг на синя светлина, но той частично се компенсира от естествената светлина през прозореца.

Фитолампи – осигуряват оптималния спектър на излъчване, който е нужен за нормалното развитие и растежа на разсада. Те не се нагряват и не могат да предизвикат изгаряния по младите растения. Имат дълъг живот – над 10 000 часа. Недостатък е, че тези лампи нямат влагозащита. При поливане трябва да се пазят от попадане на вода в тях.

Ако прозорците ви са северни, включвайте осветлението всеки ден. Ако пък са южни, югозападни или югоизточни, можете малко да спестите като включвате лампите само в облачно време.

ВАЖНО! Трябва да спазвате правилното разстояние между растенията и лампата. Първоначално то трябва да е не повече от 10 см, но с израстването на разсада се увеличава. За да растат добре младите растения, се нуждаят от поне 12 часа осветяване.

3. Температура

Стайната температура (20 градуса) се смята за оптимална за развитието на младите растения. През деня тя може да се повишава до 23-25 градуса. Ако има възможност за регулирането на температурата, през първите дни след поникването, за добро развитие на корените и за да се избегне източването, тя трябва да се намали до 17-18 градуса.

4. Влажност на въздуха

Високата влажност на въздуха е необходима за едновременното поникване на семената и за доброто равномерно развитие на младите растения. Оптималната влажност е 60-70%. Когато отглеждате разсад у дома, на перваза на прозореца, въздухът по-скоро е сух. За да осигурите необходимите условия на младите растения, те трябва периодично да се пръскат с пулверизатор.

За да поддържате постоянна влажност, можете да опитате следното: постелете под саксиите найлон, чиито краища да завиете нагоре. По този начин получавате нещо като парник без покрив. Височината на стените на тази конструкция трябва да надвишава саксиите с около 30 см.

През първите дни след сеитбата, за да поддържате нужната влага, покрийте саксиите със стъкло или прозрачен найлон.

5. Вода

Младите растения трябва редовно да се поливат. Не трябва да се допуска пресъхване на почвата. Ако посевът е повърхностен (семената не са покрити с почва, а само леко са притъпкани), поливането трябва да става много внимателно с пулверизатор. Още по-добре е, ако с голяма спринцовка капете внимателно вода в междуредията. Останалите посеви можете спокойно да поливате с лейка.

За поливане е най-добре да се използва престояла вода със стайна температура. Топлата (но не гореща) вода помага за по-доброто развитие на кореновата система. Поливането може да става по всяко време, но най-добре е в слънчевите дни това да се прави сутрин.