С нарастващият брой хора, живеещи в градски центрове, сигурността и качеството на храните се превърнаха в неотложен проблем.
В Германия градовете все повече се ориентират към производството на биологични продукти на хиперлокално ниво.
В момента Нюрнберг се присъединява към мрежа от общини в цяла Германия, включително Мюнхен, Бремен и Карлсруе, които се опитват да направят производството на храни по-здравословно и по-устойчиво.
В други градове, като Берлин, Кьолн и Кил, се въвежда градско и комунално селско стопанство, което включва озеленяване на нови сгради и превръщането на незамърсените промишлени земи в градини на общността.
Техните планове предвиждат и появата на места, където автомобилите ще бъдат забранени , къщите ще използват енергията, получена от слънчеви батерии, а около сградите ще се отглеждат земеделски култури и овощни дръвчета.
Гражданите се насърчават да отглеждат полезни култури, да използват зелени площи в своите квартали, където да засаждат редове картофи или овошки.
За да мотивират германците, градските власти намаляват общинските данъци.
По-лесно е да направите, отколкото да проектирате и поддържате обществените зелени площи.
Тези градски селскостопански площи ще станат фокусни точки, които не само ще произвеждат храна, но и ще я продават.
Източник: freshplaza.com
Коментари