Експерти от всички страни, както и водещи световни медии, нямаха време да си отдъхнат от дискусията за успехите и рекордите на Русия на световния зърнен пазар, тъй като получиха нов източник на информация - прогнозите за реколтата за сезон 2018, обявени от Министерството на земеделието на Руската федерация /РФ/.

"Миналата година Русия спечели статута на водещ световен износител на пшеница и пое първото място от САЩ. Руското земеделско министерство възнамерява да потвърди титлата лидер през 2018 г. в края на юли и август" пише farmer.pl.

Министерството на земеделието на Русия прогнозира износът на зърно през 2018 г. да е 45-47 млн. тона. Планираният експорт е по-висок, в сравнение с предходния сезон (35,5 милиона тона).

Ведомството прогнозира и увеличение на производството на селскостопански продукти в Русия с 3%.

Ако тази прогноза се сбъдне, тогава реколтата-2018 ще бъде най-добрата в историята на държавата ", отбелязват германските медии.

Според последните прогнози, през 2018 г. Русия ще събере най-малко 110 милиона тона зърно. Оценките отчитат настоящото състояние на зимните култури, възможните климатични рискове и готовността на земеделските стопани за пролетната сеитба.

Както посочва и украинският печат, прогнозата на правителството за 110 млн. тона е една от най-високите за десетилетието.

В своите прогнози Международният съвет по зърното също така отбелязва, че Русия е главният лидер в производството на пшеница и се нарежда на второ място в света по производството на зърно.

Отглеждането на зърно в Русия позволява на държавата да увеличи износа, който тази година ще достигне рекордните 50 млн. тона.

Според директора на аналитичния център "SovEcon" Андрей Сизов, експортният пазар се развива много активно.

Русия доставя зърно на Алжир, Йордания, Египет, Ливан, Турция и Иран.

Саудитска Арабия обяви, че ще стане важен център за руски селскостопански продукти в Близкия изток.

Експортните вектори се очаква да се разширят до Индонезия, Тайланд и Латинска Америка, включително Мексико.

Русия има значителен дял и в европейския пазар. Почти 12% от руския износ на селскостопански продукти на стойност около 2 млрд. долара е за Европа.