Във Великобритания набира популярност йогата с домашни любимци и в частност с кучета. Лондончани вече са оценили предимствата на тези занимания.

Новото увлечение се е зародило в САЩ и носи наименованието Doga - от английската дума dog (куче) и йога. Според основателите на движението на Острова кучетата са много подходящи за съвместни занимания.

Британците много обичат кучета. А чрез тези занимания ние по особен начин отбелязваме Годината на кучето и колко са важни тези животни, казва основателят на движението Doga в Англия Махни Джахангуири.

Инструкторът учи стопаните на кучета да дишат като любимците си и дори да подушват като тях. При това е необходимо да се правят различни упражнения, които напомнят традиционните асани. Рошавите любимци ги правят заедно със стопаните си, но може и просто да лежат до тях или пък да тичат весело из залата.

Кучетата си взаимодействат с вас и усещат всичко, което чувствате. Когато постигнете състояние на покой, животното го прави след вас, казва стопанка на куче.

Махни Джахангуири обяснява, че животните са природни лечители. Те знаят къде нещо не ви е наред.

В заниманията с Doga може да вземат участние кучета от всякакви породи и размери.