Изразителни като че гримирани очи и палто с цвят на зряла пшеница, извитr като лира рога. Това е кравата От от френския град Куриер. Днес тя ще се превърне в най-известната френска крава, защото е рекламното лице на 55-ото издание на Международното селскостопанско изложение SIA (Salon International de l' Agriculture), което ще се състои от 24 февруари до 24 март в Париж, съобщава La depeche.

Според собственика й Тибо Дижол, който отглежда 130 крави порода Обрак във фермата си, От прилича на актриса. За него избора й е награда за многогодишната селекционна дейност на специалистите от района.

От има силен характер, защото не е ленива и знае какво иска. Дори най-тихите звуци привличат вниманието й. Главата й винаги е високо изправена и тя си пада малко горделива.

От е на 5 години. Родена е в гористата част на южния френски департамент Аверон. От е от месодайната порода Обрак. От е дъщеря на кравата Венеция и на бика Бижу, който заема второ място на Главния селскостопански конкурс на изложбата през 2010 г. Но това не е единственото й предимство. Темпераментът също изиграва роля за избора на От. Тя е истински представител на породата Обрак - издръжлива е, непретенциозна и с добра и месодайна, и млечна продуктивност.

Фермата на Дижол се намира в Куриер в южния департамент Аверон, където от години се отглежда порода Обрак. Дижол притежава 190 ха земя. Той обяснява, че е израснал в семейната ферма и там е придобил ценен опит в отглеждането на крави порода Обрак. Няколко години и дори десетилетия отнема подобряването на стадото. Но това е постигнато от семейството ми и беше немислимо да загубим това богатство, обяснява избора си Тибо Дижол.

В последните години положението на френските фермери не е много добро, но те не се отчайват.

Действително се сблъскваме с известни трудности, но работата ни е интересна и ни носи доходи. Затова за мен Селскостопанската изложба не е повод да се оплаквам, а възможност да покажа предимствата на професията, на отглежданите от мен животни и на нашата земя, казва Тибо Дижол.

Френският президент Еманюел Макрон ще открие Международното селскостопанско изложение SIA. В него ще вземат участие над 1000 изложители от 40 страни. Те ще представят 3 000 животни.

От с телето си вече е в изложбения парк Порт дьо Париж
От с телето си вече е в изложбения парк Порт дьо Париж
Кравата От с телето си в семейната ферма със специалистите, които са я избрали за рекламно лица на SIA
Кравата От с телето си в семейната ферма със специалистите, които са я избрали за рекламно лица на SIA
Рогатата красавица От със собственика си Тибо Дижол
Рогатата красавица От със собственика си Тибо Дижол