Него го продават. Те предпочитат мед и седимента от цветен прашец или пчелни пити. Малко хора знаят, но прашецът, който се съхранява в меда в естествената му форма, се съхранява в продължение на много години. Може би затова този прашец с мед от нектара стимулира метаболизма на тялото и има силен лечебен ефект. И заради съвкупността от всички свойства на прополиса, прашеца, пчелния восък и пчелните пити още в древността пчелният мед е определян като "амброзия" или "храната на боговете".

Ползата за здравето от приемането на мед и другите пчелни продукти:

* Ако сутринта, половин час преди закуска, ядете 1 чаена лъжичка медена пита - това е достатъчно, за да излекувате много хронични заболявания, за да възстановите доброто здраве. Системното използване на мед и пчелен прашец има особено благотворен ефект върху нервната система, храносмилането, имунитета и лекува редица инфекциозни заболявания.

* По-добре е да давате мед на децата с други храни, като например зърнени храни, плодове или чай, така че медът се абсорбира по-добре. Достатъчна е една чаена лъжичка мед на ден за дете.

* Някои бебета трудно усвояват захарозата, затова в случая е по-добре да я замените с мед. Фруктозата, съдържаща се в меда, се абсорбира по-добре от лактозата в кърмата. Децата, които ядат мед и пчелен прашец, имат здравословен храносмилателен тракт, повишават апетита, развиват се по-добре и растат по-бързо.