Пчелите в САЩ са важна част от икономиката. Само един пример: В САЩ в щата Калифорния бадемовите насаждения са около 800 000 акра (1 акър е равен на 4.047 дка). А за да получат висока реколта, фермерите изцяло разчитат на опрашването от пчелите. Но за тази важна дейност им трябват над 1 милион пчелни семейства.

Разбира се, има и други земеделски култури, които разчитат на пчелите. Това са огромни площи с насаждения от ябълки, боровинки, слънчоглед, авокадо, череши и т.н.  В САЩ има около 115 000-130 000 пчелари и нямат много кошери на човек. По  30 кошера имат т. нар. хоби пчеларите, а тези, които са професионалисти, отглеждат средно по 400 кошера. Според статистиката на Държавния департамент по земеделие  в САЩ има около 2,8 млн. пчелни семейства, които произвеждат около 165 млн. паунда мед годишно.

Ето и класация на отделните щати по производство на мед: Калифорния, Флорида, Аризона, Южна Дакота, Монтана и Северна Дакота.

Още статистика: Американците консумират около 500 милиона паунда годишно и това търсене би могло да се задоволи само с внос.

Пазарите: По-голямата част от меда се продава на дребно, докато големите доставки са в мощните търговски вериги.

Производството на мед в САЩ непрекъснато расте, а това означава, че много скоро Щатите ще са най-големият световен производител на мед.

Вносът на мед в САЩ е предимно от Бразилия, Турция, Аржентина, Виетнам, Индия, Канада и др., за да задоволи голямото търсене. Изредените държави са сред водещите производители на висококачествен мед в света.