Една сутрин жителите на селцето Хадън в английското графство Кеймбриджшър намират на прага си половинлитрова бутилка, напълнена догоре с прясно мляко, съобщава AgriLand. Към нея e прикрепена бележка, на която пише: "Искам да Ви подаря литър мляко, защото се гордея с качеството му".

По този начин 37-годишният фермер Том Мартин иска да убеди местните жители в качеството на произвежданата суровина в британските кравеферми.

"Можем да благодарим на нашите млекопроизводители за прекрасните британски млечни продукти като кисело мляко, сметана, сирене, масло, сладолед и, разбира се, мляко, пише  още Том в бележката. Затова помислих, че може да Ви купя половин литър от това хубаво мляко. Наздраве!"

Целта на Том Мартин е да повиши информираността на хората за британското млекопроизводство. Самият Том не е млекопроизводител. От няколко години той управлява средно голямата семейната ферма, която се занимава с отглеждане на пшеница и ечемик.

Том обяснява, че много от приятелите му са млекопроизводители, които са осигурили много високи стандарти за хуманно отглеждане на кравите в своите ферми. Но в последно време работят в много трудни конкурентни условия и имат нужда от подкрепа.

Селото не е голямо - в него има едва 28 къщи. Инициативата на Том дава резултат. В профила на фермера във Facebook само за ден се появяват над 100 одобряващи коментари, а десетки британски вестници публикуват информация за  креативния маркетингов ход на Том Мартин.

Много се радвам на доброжелателните реакции от страна на потенциалните клиенти и на обществеността като цяло. Целта ми не е да се изтъкна, казва младият фермер. Вече обещах, че ще снабдя още десетина села и градове с безплатно фермерско мляко. Инициативата ми е скъпоструваща, но си заслужава, обобщава Мартин.

Креативният маркетингов ход на Том получава неочакван обрат. Много потребители започнали лично да го молят да стане персонален доставчик на "фермерско мляко от крава".

Том Мартин
Том Мартин