Засажда се през март, наподобява фрезията

Бабиана (Babiana stricta) е цвете от семейство Ирисови. Много наподобява фрезията. Произхожда от Южна Африка и Австралия, където някои маймуни ядат луковиците. Това е и причината бабианата да е наречена маймунско цвете.

Луковичките се засаждат през март на слънчево място. Почвата трябва да бъде песъчливо-глинеста, с добър дренаж. Полива се редовно, но умерено. Подхранва се веднъж преди цъфтежа и отново след него.

Цветовете са в пъстри, наситени сини, лилави, розови и виолетови нюанси и имат звездовидна форма. Разположени са по няколко на цветоносни дръжки с дължина от 15 до 30 см.

Размножаването става чрез семена и детки. Семената се събират след узряване и веднага се засяват. При температура около 13-15 градуса поникват бързо. Цъфтежът при семеначетата може да се очаква след година.

Размножаването чрез детки е по-бързо. То се извършва през есента. Малките детки се засаждат първо в саксия, а след като пораснат достатъчно, се прехвърлят в градината. През зимата луковиците се съхраняват в торф в закрито помещение.