Московската компания "Иновации и технологии в животновъдството" е първият доставчик на живи кози от Испания в Русия. Специалистите от фирмата са се спрели на млечната порода Мурсиано-Гранадина. Те ще бъдат доставяни в различни райони на Руската федерация. Наскоро специалисти от компанията успешно преминават в Испания обучение по изкуствено осеменяване. Предстои обучение по отглеждане и хранене на млечните кози от тази порода.

Московската компания подписва и договор за внос на биоматериал от елитната порода.

Плановете са следващите години да бъде регистрирана асоциация на козевъдите, специализирани в отглеждането на елитни испански породи кози.

Според официални данни козите от порода Мурсиано-Гранадина на първо яре дават 310 кг мляко с лактационен период от 150 дни. На второ яре издоеното мляко вече е 513 кг, а лактационният период е 210 дни. Испански козевъди са получавали и 1300 кг мляко от Мурсиано-Гранадина за 304-дневен лактационен период.

В Испания по-голяма част от млякото на тази порода се използва за производство на сирене.

Млякото на тези кози съдържа: мазнини - 5,5%; протеин - 3,7%; лактоза - 4,5%; сухо вещество - 14,1%.

Тези кози са ранозрели - могат да се покриват още на 7-8-месечна възраст. Могат да се заплождат целогодишно и обикновено близнят.