Превенция на влагата

Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството. Слабата вентилация задържа влагата в кошера и предизвиква вкисване на незапечатания мед и прашеца.

Влагата в питите пречи и на скоростта на развитие на семейството, защото, за да снася майката в тях, те трябва да се изсушат. А това допълнително утежнява работата на и без това изтощените зимни пчели.

Обикновено влажността се повишава в началото на пролетта, когато започва отглеждането на пило. Поради все още ниските външни температури и повишената вътрешна, по стените на кошера се образува конденз. Ако се задържи по-дълго време,  влагата води и до мухлясване на питите, които не са покрити с пчели.

За да се избегне този проблем е важно още при зазимяването да се вземат мерки за осигуряване на добра вентилация в кошера, а също и да се потърсят варианти за по-добра изолация на стените.

Вентилация: Обикновено дъно с отвор за вентилиране е достатъчно за справяне с влагата. В случай, че използваните от вас кошери не са с дъно с вентилационен отвор, трябва да се предприемат други мерки. За целта трябва да има осигурени поне два отвора на максимално разстояние във височина. Най-елементарният и лесен начин е да се отвори процепа за хранилката на покривната дъска на кошера (покрива се мрежа) и да се пробие отвор на капака.

В по-слабите кошери може да се постави и тръба за вентилация. Тръбата е изрязана от единия край под наклон, а от другия е покрита с мрежа, за да не излизат пчели, респ. да не влизат мишки. Тръбата се поставя в кошера след последната пита, като от горния край (този с мрежата) се подава извън покривното платно.

Покривното платно, което се използва вместо дъска, не трябва да е заклеено, защото така то става непропускливо и пречи на вентилацията.