Паспортите, които индийското правителство ще прави на свещените крави, ще съдържат биометрични данни и ще са трудни за фалшифициране. Стъпката се предприема заради индуистките традиции за боготворене на кравите и за забраната да бъдат убивани.

За целта ще бъдат идентифицирани 40 милиона крави, като за целта ще са необходими 8 милиона долара. Индусите използват кравите само за мляко, а търговията с месо и кожа са забранени.

Почитането на кравите не се ограничава само със защитата им. Към индийското правителство има съвет от 19 души, който се занимава с проблемите и с изследвания на кравите.

Освен това само през 2017 г. Индийският технологичен институт е получил 50 заявки за изследвания на "производни вещества" от кравите.

С издаването на биометричните паспорти правителството на индийския премиер Наренда Моди се опитва да разреши един стар спор около статуса на тези животни. Конфликтите около кравите водят до обострени отношения между индусите и мюсюлмани, които са малцинство в страната.

За мюсюлманите кравите са добитък, а говеждото (при забраната на свинско месо) - основно ястие в традиционната им кухня. Пастирите и месарите в мюсюлманските индийски селища често са подложени на гонения, което предизвиква възмущение от мюсюлманската диаспора. Правителството на Индия, макар че се отнася търпеливо с мюсюлманите, все пак симпатизира на индуистките традиции.