Чрез разсад се отглеждат много от цветните култури. Отглеждането им от семена е лесно и значително по-евтино.

Първо е почвата

Какво да е качеството на почвата за производството на цветен разсад е първият въпрос, на който трябва да си отговорим. Нищо по-особено не е необходимо за засяването на семената.

Те имат достатъчно енергия, за да покълнат, така че ако предварително сте ги обработили с растежни стимулатори е достатъчно да използвате обикновена почвена смес от магазина.

Неутралният торф с лека киселинна реакция трябва да се смеси в еднакви пропорции с чист речен пясък, който също се купува от магазина. На дъното на съдовете за засаждане е задължително да направите дренаж. По-добре е да използвате изкуствени камъчета, специално направени за създаването на дренажен слой, които също се продават в цветарските магазини.

Може да направите почвена смес от три компонента - торф, листовка, пясък (1:1:1).

Саксийки или сандъчета

Второто нещо, без което не е възможно отглеждането на разсад, са съдовете. Асортиментът на контейнери, сандъчета, саксийки, пластмасови касети, торфени саксийки и таблетки за цветния разсад е огромен. Всяко от тях си има преимущества и недостатъци в зависимост от материала, от който е произведен, размерите и стадия на развитие на растенията.

Важно е друго - различните етапи на порастване на растенията и необходимостта от пикиране или пресаждане предполагат различни съдове.

За отглеждането на цветния разсад на първия етап - засяването на семената, е най-добре да използвате тарелки за разсад, но не най-големите, а средни или малки. След пикирането е добре да преместите растенията в персонални саксийки или контейнери в зависимост от размера на бъдещото растение.

Избор на семената

Главният параметър, на който трябва да обърнете внимание е кълняемостта. Семената на цветните култури нямат срок на годност. Но има такова понятие като срок на кълняемост.

И ако той е просрочен, тогава действително няма никакъв смисъл да засаждаме семената - те ще поникнат лошо и слабо.