За да не ви ужили пчела, използвайте флорален парфюм: насекомите са по-малко агресивни, когато "миришат" цветни аромати, съветват от mybeeline.co. 

Учени във Франция и Австралия установяват, че  е по-малко вероятно пчелите да атакуват, когато са изложени на определени флорални аромати, например като лавандулата. Причината? Много проста - те я свързват с "обещанието" за храна. Това се случва дори когато пчелите освобождават миризми от феромони, които "настройват" други пчели за ужасяваща атака.

Причината изглежда е, че пчелите предпочитат да си хапват, отколкото да се бият , твърдят изследователите. Пчелите реагират по-силно на миризмите, свързани със събирането на храна, отколкото на феромоните, които призовават за война.

Защо пчелите са агресивни

Кошерите на пчелите или колониите имат пчелна-майка, много медоносни пчели, които се грижат за царицата и екип от работнички, които отговарят за храненето, почистването и защитата на кошера. Когато пазят членовете на колонията си, пчелите работнички са най-агресивни.  И когато тези пчели се почувстват застрашени, излъчват аромат, наречен фетален алармен сигнал. Това призова другите близки пчели в действие, така че и те да се подготвят да атакуват нападателя. Този защитен механизъм обаче има висока цена: медоносните пчели умират след ужилване, защото жилата им се изтръгват от тялото им по време на атака.

Пчели на арената

В своето изследване изследователите предизвикват агресия в пчелите чрез завъртане на черен кожен пластир в стъклен съд. Те пускат пчелите на тази "арена". Много скоро пчелите нападат организирано и с ярост коженото парче.

Не всички флорални аромати работят, твърдят учените. Две химически съединения намаляват агресията при пчелите: 2-фенилетанол и линалол . И двете се намират в етерични масла и излъчват приятна флорална миризма. Произвежда се от ментови билки. Когато се "запознават" с тези миризми, пчелите се успокоили и намалили атаките си срещу черния пластир.

Лавандула има същия ефект. Това е смес от линалол и друг аромат. Други флорални аромати като лимонения - главната съставка на миризмата в цитрусите - изобщо не впечатлява пчелите. Те продължават да атакуват със същата честота.

Изследователите предполагат, че всички пчели имат вродени предпочитания за някои аромати. Експериментите показват, че  флоралните миризми действат като апетитни сигнали за пчелите.

Пчелите улавят различни миризми и решават коя е най-важната,  е изводът на изследователите. И очевидно - храната е най-важното нещо за тях. Изследването категорично доказва, че храненето е по-важно от борбата.