Спанакът е ценна зеленчукова култура, широко реколтирана в целия свят. За родина на спанака се счита Югозападна Азия, по-точно Персия. През VII век спанакът е разпространен в Китай, а в Европа - доста по-късно. В Англия и Франция той започва да се отглежда като земеделска култура през XVI и XVII век, а в България - в края на XIX и началото на XX в.
Спанакът е студоустойчива култура с къс вегетационен период. Растенията, във фаза 3-4 лист, понасят без проблем температури от порядъка на минус минус 8-10 градуса.
За пролетно производство сеитбата на спанака се извършва възможно най-рано в края на февруари – началото на март, обикновено като предкултура на пипера, средноранните домати, краставици, тиквичките и др. При по-късна сеитба спанакът преждевременно стрелкува, което води до намаляване на добивите и влошаване качеството на продукцията.
Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 22 февруари.
Коментари