Още преди откриването на нефта арабските племена са добивали перли във водите на Персийския залив. Сега във водите край Обединените арбабски емирства се появява друг вид ядлив вид мида.

Дълго време се е смятало, че стридите са деликатес, който може да бъде отглеждан само в студена вода. Но фермата в емирата Ел-Фуджайра доказва обратното. Тя е снована преди две години от Рами Мюрей, съобщава Times colonist.

Отначало се налагало да убеждават местните готвачи да пробват местните стриди, тъй като те не можели да повярват, че в АОЕ може да се произвеждат стриди. Обикновено ресторантите тук работят със стриди, внесени от Европа.

Започнахме да правим презентации пред готвачите, които отначало питаха "Какво е това?". Но скоро промениха мнението си, обяснява Рами Мюрей.

Стридите се отглеждат в открити води в залива Дибба в потопени във водата "кошници". Средното им количество е около милион. Достигат необходимия размер за година и половина.

Мюрей се е спрял на тихоокеански вид мида, която се адаптира добре към различни температури.

Стридите се чувстват добре в топла вода. През лятото температурата достига максималното за тях равнище. Нещо повече топлата вода дори се превръща в предимство. През лятото стридите растат по-бързо, а през зимата - по-бавно, обяснява Мюрей. А в моята ферма те растат постоянно, защото тук целогодишно е топло.

Фермата на Мюрей е единствената по рода си в Близкия изток. Сега ресторантите по крайбрежието глезят клиентите си с местни морски деликатеси. И това е голямо предимство, тъй като поради горещия "пустинен" климат почти всички хранителни продукти в АОЕ се внасят.

Месечно във ферма Dibba Bay произвеждат 15-20 хиляди стриди. Плановете са в близко бъдеще производството да бъде разширено, за да обхване не само местния, но и други регионални пазари.

Снимки: Time colonist