Учени се опитват да намерят партньорка на боливийския жабок на име Ромео чрез сайт за запознанства. Както съобщава The Journal, Ромео е последният известен представител на своя вид.

Не искаме да губи надежда, казва специалистът по спасяване на изчезващи видове Артуро Муньос от Global Wildlife Conservation, за 9-годишния жабок.

Учените събират средства, за да организират експедиция, в която да търсят жаби от същия вид във всички реки на Боливия. Според Муньос те може да бъда и попови лъжички. Също така учените ще вземат образци от водата, за да търсят в нея ДНК на жаби Sehuencas.

Жабите от този вид живеят около 15 години и Ромео може да чака партньорка още само 4-5 години.

Когато го намерихме преди 10 години, знаехме, че този вид, както и други земноводни в Боливия, са на границата на изчезване, но не можехме да си представим, че няма да можем да му намерим самка толкова дълго време, казва Муньос.

Според специалисти с годините Ромео все по-рядко издава брачно квакане. Като цяло се държи много срамежливо: постоянно клечи зад камъните в терариума си в Природонаучния музей в Кочабамба и се показва само по време на хранене. Най-много обича червеи и охлювчета.