Най-добрият начин за съхранение на суровия прополис е чрез смачкване на всички парчета прополис заедно в топка, за да се намали окисляването. Окисляването означава, че при контакт с въздуха (и слънцето) прополисът може да загуби някои от лечебните си свойства, напомнят от teca.fao.org. Когато прополисът е на топка, само външният слой е изложен на въздуха и ще се окисли. Суровият прополис (на топка) трябва да се съхранява в чист контейнер на тъмно и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Как се обработва прополис

Прополисът може да се използва суров, но прополисът е по-силен в "извлечената" форма. Това е така, защото човешкото тяло не може да извлече от суровия прополис определени компоненти, които са полезни за нашето тяло. Някои продукти като алкохол и мазнини като масло могат да извлекат от прополиса много от полезните си съставки и да ги направят достъпни за тялото, когато се консумират. 

Как да се подготвят екстракти от прополис  от със суров прополис

Много е лесно да направите екстракт от прополис и има различни начини да го направите в зависимост от разтворителя или "извличащия продукт", който ще използвате.

Алкохолен екстракт

Използваният тук разтворител е алкохол. Разбира се, ние говорим за алкохола, който можем да пием, а не за вида на алкохола, който можем да купим в магазина или аптеката.  Алкохолът за почистване и дезинфекциране на рани обикновено има химически добавки към него, за да не може хората да го пият или да го добавят към алкохолни напитки с цел да увеличат алкохолното съдържание на тези напитки. Така че бъдете много внимателни и бъдете сигурни, че алкохолът, който използвате, е алкохол, който можете да пиете. Можете също да използвате всяка местно произведена или налична силна алкохолна напитка (за предпочитане от 40% до 70% алкохол). Бирата например и други подобни ниско алкохолни напитки не са добри, защото алкохолът не е достатъчно висок.

Алкохолният екстракт от прополис е ценен продукт, който може да се приготви  лесно и и бързо и са необходими само две съставки: суров прополис и алкохол за пиене.

Специалистите препоръчват, след като се събере прополисът от кошера, да го разбъркате с алкохол колкото е възможно по-скоро, за да избегнете окисляването и / или замърсяването на прополиса и да запазите всичките му лечебни свойства.

Как да получите алкохолен екстракт от прополис

Преди да започнете, измийте ръцете си и се уверете, че имате цялото необходимо оборудване на масата. Натрошете прополиса на възможно най-малките парчета, за да увеличите контактната повърхност и да позволите по-добро извличане в алкохола. Поставете малките парчета прополис в чист стъклен буркан с херметически затварящ се капак. Съотношението за получаване на алкохолен екстракт от прополис е 3 части алкохол на 1 част суров прополис. Затворете добре буркана. Запишете датата и я съхранявайте на тъмно и хладно място в продължение на най-малко 2 седмици или докато всички парчета прополис се разтворят. Трябва да разклащате стъкления буркан поне веднъж на ден, за да помогнете на прополиса да се разтвори по-добре в алкохола.

Екстрактът от прополис е готов, когато парчетата на прополиса се разтварят напълно и на дъното на бурканчето остава само фин остатък (като утайка от кафе). Добре е да го филтрирате, за да отстраните утайката (с малко парче чиста мека хартия или плат) в чист стъклен буркан и да го съхранявате на тъмно и хладно място. Втората екстракция може да бъде направена с утайката, останали след филтруването. Тази втора филтрация може да бъде смесена с първата.

Прополисът се прави на топка за предотвратяване на окисляването. Това е най-добрият начин за съхранение на суров прополис.
Прополисът се прави на топка за предотвратяване на окисляването. Това е най-добрият начин за съхранение на суров прополис.
Съотношението за получаване на алкохолен екстракт от прополис е 3 части алкохол на 1 част суров прополис. Затворете добре буркана. Запишете датата и я съхранявайте на тъмно и хладно място в продължение на най-малко 2 седмици или докато всички парчета прополис се разтворят.
Съотношението за получаване на алкохолен екстракт от прополис е 3 части алкохол на 1 част суров прополис. Затворете добре буркана. Запишете датата и я съхранявайте на тъмно и хладно място в продължение на най-малко 2 седмици или докато всички парчета прополис се разтворят.