При производството на свинско месо е много важно да се отгледат прасета с голямо съдържание на постно месо и с минимално съдържание на мазнини и сланина. За целта прасетата се угояват само до 110-112 кг.

Каква технология на угояване прилагат в германските свинеферми? За да се получат за продажба свине с тегло 112-115 кг, животните се угояват 120 дни с дневен прираст 700 г.

Отбитите прасета се отглеждат в помещение с решетест под на групи от по 10-25 броя. Всички прасета до 110 кг трябва да разполагат с пространство от 0,7 кв. м всяко, а тези до 120 кг - с 1 кв. м

Прасетата, тежащи 10 кг, се отглеждат ограден участък в пластмасов скаров под до достигането тегло от 40 кг. Преди зареждането им мястото е добре измито, дезинфекцирано и оставено празно 5-7 дни.

Животните получават фураж от автоматични хранилки. При достигане на 40 кг прасетата се преместват в друго помещение с гумено покритие на пода за по-нататъшно угояване. През първите дни на новото място животните получават витамин С за укрепване на имунитета.

Важна роля за успешното угояване играе микроклиматът в помещението, като се използва висококачествена система за вентилация и за отопление. Температурата е в рамките на 20-22 градуса.

За високата продуктивност е много важно доброто снабдяване с вода: на 1 кг сух фураж се осигуряват 2-3 л вода.

По този начин свинете се угояват до достигане на тегло от 112-115 кг.