Австралийските фермери са изправени пред недостиг на пчели, за да опрашват хранителните си култури и работят с пчеларите, за да разработят авариен план, информира abc.net.au.

Много култури, като плодове и зеленчуци, разчитат в голяма степен на свободно опрашване от диви европейски медоносни пчели. Но те са застрашени от акара Varroa, казва д-р Макс Уитен, бивш ръководител в  CSIRO (научнопромишлена изследователска организация). Вароа изигра ключова роля в Синдрома на празния кошер в САЩ. Но той отдавна се е разпространил в целия свят и е в Нова Зеландия от 2000 г., пояснява Уитън. Може да се каже, че територията на Австралия не е сериозно застрашена от вароа. Но ученият напомня, че отраслите, зависещи от опрашването, развиват дейност на стойност до 4 млрд. долара, и буквално са затаили дъх от нахлуването на паразита и в австралийските пчелини. Очакваме вароа да дойде по всяко време, казва ученият, а щом се появи, той бързо ще се разпространи в цялата страна.

Ако милионите диви пчелни колонии бъдат унищожени от Varroa, сравнително малката индустрия, фокусирана върху производството на мед, ще трябва да увеличи броя на кошерите си, за да запълни празнината, оставена от унищожената дива пчелна популация, обяснява ученият.

Затова и производителите на храни се срещнаха с представители на пчеларската индустрията в Канбера, за да обсъдят развитието на ново организация, наречена "Опрашване Австралия".

С подкрепата на австралийското правителство тя ще координира изследователската и развойна дейност в отраслите  опрашване, биосигурност и отрасли, зависещи от опрашването. Това е авариен план, предизвикан главно от вероятността Varroa да влезе, казва Уитън.

Други въпроси, които трябва да бъдат разгледани от новия орган, включват заплащане за услуги по опрашване и достъп на пчеларите до цъфтящи растения на обществени земи.

Уитън, който е в "опрашващата комисия" на Австралия, твърди, че дори без Varroa е необходимо да се увеличат комерсиалните кошери, за да се обслужват бързо развиващите се индустрии като отглеждането на бадеми. Според учения, някои местни видове пчели могат да се използват в подбрани култури, но те никога няма да станат основен опрашител. Решението на австралийците е всички видове пчели да бъдат максимално "експлоатирани", въпреки че отсега се знае, че те ще бъдат изцяло вторичен източни на опрашване. Но такава е реалността.