Те са 4 вида пчели: гигантска пчела (Apis dorzata), джудже (Apis Флора), Индия (Керала Апис инд) и медоносна пчела (Apis millifera), обяснява beetime.eu Първите 2 вида пчели се срещат само в диво състояние.  А медоносните пчели са донесени в южната част на Виетнам от френски учени и американци. Предпочитани от виетнамските пчелари-любители са индийските пчели (Аpis keran indica). Този вид не се отличава по икономически характеристики от същите пчели, които са широко разпространени в Индия.

Гнездото на виетнамските пчели често се състои от 5 реда вертикални двустранни пчелни пити с намалени (в сравнение с медоносните пчели) клетки. Дължината е около 30 см, а максималната ширина е от 25 см. Масата на пчелите работнички е 80-81,3 мг, на пчелната майка - 142,4-145,4, търтеите- 100-126 мг.

При отсъствието на реколта от мед, майката продължава да снася яйца интензивно, но пчелите работнички не се занимават с отглеждането на ларви, защото ядат яйцата. 

За този вид е характерна пренаселеността в гнездото. Рекордният добив на мед за този вид е 30 кг, докато семейство медоносни пчели  събира 5-10 пъти повече мед при същите условия.

Пренаселеността в пчелните семейства от този вид води до незначително нападение от  акари на вароа. Обаче освен тези акари, са открити други - tropeliaels clareta, от които до 50% от ларвите и какавидите умират.