Опитни козевъди съветват на бременната коза непременно да се изхранва само първокачествено сено - 1,5 кг.

През зимата се препоръчва всекидневно да й се дават хвойнови клонки, а в ранна пролет - клонки от шроколистни дървета, които са започнали да се развиват. Те са ценен витаминозен фураж, освен това козите ги хрупат с апетит.

Сутрин и вечер се препоръчва изхранване на 1,5 кг зърнени фуражи (запарен овес и натрошена царевица). За обяд - сурови кореноплоди: фуражно цвекло, тикви, моркови, картофи, земна ябълка - 1 кг. Те трябва да са добре почистени от пръстта, измити и нарязани на дребно

Десетина дни преди очакваното окозване половината от зърнения фураж се заменя с трици - до 1 кг, тъй като те съдържат много влакнини.

Освен това е добре бременната коза да получава минерални добавки, които може да са под формата на добре измити и счукани яйчени черупки. Не забравяйте и солта за близане.

Специалистите препоръчват в дажбата да се добавят калций и фосфор под формата на дикалциев фосфат или креда

Тази профилактична мярка ще предпази козата от развитие на остеомалация и остеодистрофия, а новородените ярета - от рахит. Оптималното количество на минералните добавки е 2-3% от концентрирания фураж.

Опитни козевъди съветват на бременната коза да се дава извлек от първокачествено сенно брашно. А през последните дни от бременността във водата за пиене да се добавя по 50 г захар през ден.

През цялата бременност е недопустимо изхранването на мръзнали, загнили или плесенясали фуражи, тъй като те предизвикват интоксикации и аборти.

Не забравяйте, че в козарника трябва да има постоянно сол за близане
Не забравяйте, че в козарника трябва да има постоянно сол за близане
А през последните дни от бременността на козата прибавайте във водата й за пиене по 50 г захар през ден
А през последните дни от бременността на козата прибавайте във водата й за пиене по 50 г захар през ден