Правила за отглеждане в градината и у дома

Семейство Primulaceae наброява над 550 едногодишни и многогодишни нежни красавици. В Русия ги наричат "първоцвет", а името им в англоговорящите страни - Primrose, буквално се превежда "първа роза". Това не е случайно, дори латинското им наименование подсказва, че те са кралиците в ранната пролетна градина, наред с по-ранобудните кокичета и минзухари.

Игликата (Primula vulgaris), която отглеждаме в градините си, е едно от най-продаваните цветя от февруари до март-април.

Цветето се предлага в саксия N9-11 на цена от 2 до 4-5 лв. в зависимост от размера на растенията и броя корени в една саксия. По-голямата част от игликите на пазара са българско производство.

Големият интерес към примулата провокира производителите и селекционерите да отглеждат и създават нови сортове с едри или кичести цветове, с нестандартни цветове в два или три цвята.

Едни от най-новите представители са:

Серия Belarina. Мини букетче от първоначално бели пъпки. С отварянето на цветовете се вижда истинската им красота - напълно кичести, преливащи от бяло или жълто към нежно розово, червено, тъмно лилаво и т.н. Едноцветните сортове също не отстсъпват по красота. Препоръчва се редовно почистване на прецъфтелите цветове. В никакъв случай не бива да се мокрят и листата и цветовете. (На снимката е "Pink Ice")

Серия Рrimlet е още един кичест сорт. Цветовете се отварят подобно на малки розички. Цветовата гама е в по-наситени цветове. Има нежен и сладък аромат. Тази примула е една от най-рано цъфтящите. Подходяща е за стайно отглеждане, но и в градина се представя отлично. Препоръката за почистване на прецъфтелите цветове е в сила.

Серия Novelties. Това са най-новите представители на сортовата листа. Изключително разнообразни по размер и форма на цвета, както и цветова гама. Интересни са хибридите Amore (преливащ прасковено жълт цвят), Cupid white (снежно бели полукичести цветове), Moonstone или Blue zebra (на снимката).

Отлично саксийно цвете

Със своя ранен цъфтеж и приятен аромат примулата е заслужила почетно място на прозореца у дома. Доказано е, че цветовете наоколо подобряват настроението. По своята същност игликата е студоустойчиво градинско растение, което може да цъфти в продължение на няколко месеца.

В стайни условия, обаче изисква малко повече внимание. 

Светлината е важна

Жегата и сухият въздух са врагове

Колкото по-светло място й се осигури, толкова повече цветове ще има. Поливките трябва да са редовни. Почвата се поддържа влажна, но не подгизнала. Пресъхването води до увяхване и поврежда цветовете. Въпреки стреса клюмналите растения се възстановяват бързо след поливка.

Постигането на перфектен баланс е трудна задача, но не и неизпълнима. Листата и цветовете не бива да се мокрят! В периода на активна вегетация и цъфтеж е необходимо подхранване с балансирани торове.

Прецъфтелите цветчета се почистват редовно. Освен от естетическа гледна точка това почистване спомага за продуциране на нови цветове. Препоръчително е температурата в помещението да е сравнително ниска. Жегата и сухият въздух компрометират цъфтежа и са предпоставка за заболявания. Желателно е редовно проветряване на помещението.

Веднага след прецъфтяване, или когато условията навън го позволяват, е най-добре игликата да се изнесе и да се пресади в градината. Дори снегът няма да я уплаши. При пресаждането се внимава с дълбочината.

Кореновата шийка трябва да е на същата дълбочина, както в саксията. В противен случай цветето загива бързо. Причина за това може да бъде кореново гниене или такова в покритата с почва листна розетка.

С примула се оформят чудесни фигури и бордюри

Цветните туфички на градинската примула се съчетават идеално с всякакви други цветя. Особено подходящо е засаждането й сред пролетните луковици.

Примулата придава повече цвят и запълва свободното пространство около лалета, нарциси и други по-високи цветя.

Комбинираното засаждане се прави при първа възможност за работа в градината и когато луковиците са поникнали. Между тях се засаждат игликите.

Най-добре е да са млади и все още неразцъфнали растения или с отворени едно-две цветчета. Това условие гарантира възможно най-дълъг период на цъфтеж.

С примула могат да се оформят чудесни фигури и бордюри. Дори хаотичното засаждане на различни цветове иглики придава настроение и чувство за пъстрота

В малките градини или на балкона е подходящо контейнерно отглеждане. В големи плитки саксии могат да се направят цветни комбинации от пролетни цъфтящи, листнодекоративни, луковични и едногодишни цветя.

Сега е моментът да се сдобиете с разсад примула. Ще се радвате на цветовете до април или май, а защо не и през есента.