Така се гарантира качеството им

Посевните качества на семената на всички култури се определят по Български Държавен Стандарт и се контролират от ИАСАС. Всички семена трябва да бъдат придружени с документ за качество и годност.

Важно е семенният материал да отговаря на редица изисквания, в това число автентичност, чистота, кълняемост и кълняема енергия, жизненост и жизнеспособност, стопанска стойност, абсолютна маса и т.н. Такива семена се характеризират с изравненост при поникването, еднаква жизнена способност и качество на разсада в последствие.

На тези изисквания трябва да отговарят и семената, които се използват в любителските градини. Затова е препоръчително да се купува посевен материал от лицензиран производител, най-добре от агромагазини.

Как да се подготвят преди да се засеят

С какво може да се обработят

Подготовката на семената преди сеитбата включва редица дейности, които спомагат дружното им развитие.

Освен това така се ускорява процесът на покълване, спомага се за развитието на растенията и се скъсяват сроковете от засяване до засаждане и плододаване.

По време на тази подготовка има възможност за третиране на семената с различни продукти - торове, растежни стимулатори и пестициди, както и различни инертни материали.

Покритието с инертни материали увеличава обема им, и освен това спомага за намаляването на сеитбената норма на единица площ.

Да постоят няколко часа във вода

За да има ефект, засяват се във влажна и затоплена почва

Преди засяване семената се поставят във вода. Продължителността на процедурата зависи от температурата на водата, състоянието на семената и тяхната обвивка. За домати и пипер накисването трае от 25 до 40 часа, за краставици и тикви - 15 часа, като водата се сменя, за да се осигури достъп на кислород.

Накиснатите семена се засяват във влажна и затоплена почва. В противен случай ефектът е обратен или силно намалява.

Други техники за съкращаване периода на поникване са рътенето, термичната, топлинната и химичната обработка, както и закаляването и яровизацията. Независимо каква техника се използва, почвата трябва да е влажна и топла.

ПОНИКВАНЕ В 5 ФАЗИ

По време на поникването семената преминават през редица физични, физиологични и биохимични процеси.

Процесът на прорастване се състои от 5 основни фази: водопоглъщане, набъбване, нарастване на първичното коренче, развитие на зародишната пъпка и поникване.

Тези процеси могат да се наблюдават при подходящи условия, а скоростта на протичане зависи от културата и условията на средата.