За да може да се следи състоянието на пчелните семейства, всеки пчелар трябва да води дневник.  Това позволява при редовните прегледи на отделните пчелни семейства да се отразява тяхното развитие и да се избегнат грешки. 

Дневникът подпомага пчеларя, защото във всеки един момент знае кои са силните пчелни семейства с нормален ритъм на работа. Но също така може да да вземе правилно решение при бракуване на пчели или за откриването на дефекти в семействата и тяхното своевременно отстраняване.

За всяко пчелно семейство пчеларят трябва да има  1-2 страници. В горната част се отбелязва номерът на семейството, годината на раждане на майката, евентуално нейната порода и нейния произход.

Други данни: ден и месец на преглед, придаване на пити, пчели, пило, мед или сироп, както и отнемане на пити, пчели, мед, пило. Отбелязват се и сезонните дейности.

Някои пчелари водят документацията на отделните листове, които съхраняват под покрива на кошера. Прегледът на дневника преди следващата проверка на пчелните семейства помага на пчеларя по-рано да си планирана работа и да не забравя това, което трябва да свърши.

Дневникът позволява на пчеларя да запише фенологичните и метеорологичните наблюдения на пчелина. Помага за отразяване на температура на въздуха, атмосферните условия, полета на пчелите, вида на медоносните растения, в началото и в края на цъфтежа им, естеството на прегледа на семейството.

Цялата записана информация с течение на времето позволява да се определят периодите на активен медосбор, прекъсвания поради болест или лоши метеорологични условия. А ако се засаждат медоносни растения с цел увеличаване на медосбора, също се отчитат наблюденията. Разбира се, на първо място е контролът на доброто здраве и жизненост на пчелите.