Като хората телетата може да са оптимисти или песимисти, показва ново изследване на канадски учени от Университета на Британска Колумбия, съобщава Phys.

Съобразяването с индивидуалните особености на животните е важно, за да е сигурно, че полаганите за тях грижи са максимално адекватни, обяснява проф. Марина фон Кейсерлингк, ръководител на изследователския екип от Програмага за хуманно отношение към животните в Университета на Британска Колумбия.

Понякога се изкушаваме да виждаме само стадото, въпреки че то се състои от отделни индивиди, които се справят различно със стресовите сътуации, обяснява професорът.

За да направят преценка на оптимизма и на песимизма при телетата, изследователите правят експеримент с 22 животни. Преди стартирането му те обучават телетата, за да научат кой от изборите им ще доведе до награда - шише с мляко. Това става, като всяко теле влиза в малък бокс и вижда стена с пет отвора, разположени в хоризонтална линия. В единия край има отвор с шише с мляко, докато отворът в противоположния край има празно шише и оттам се подава въздух в муцуната на телето. Оказало се, че телата бързо научават в кой край на бокса е млечната награда.

След като телетата са обучени, изследователите слагат шише в един от междинните отвори, така че телетата не може да са сигурни дали ще бъдат възнаградени с мляко. Учените прогнозират, че най-оптимистичните телета ще се доближат до шишето дори ако то е разположено близо до мястото, в което преди това е имало празно шише и въздух. За разлика от тях телетата песимисти не биха се приближавали до шишето в междинните отвори дори да и е близо до мястото с наградата.

Експериментът показва, че отделните телета са последователни в избора си и правят един и същ избор в продължение на 3 седмици. Така учените стигат до извода, че песимизмът е последователна индивидуална черта, а не е само резултат от временно настроение или емоция.

Прочуването също така оценява страха чрез стандартни тестове и наблюдения на реакциите на телетата в непознати ситуации като например присъствието на чужд човек или предмет. Страхът и песимизмът се оказват тясно свързани.

Следващата стъпка в нашето изследване ще бъде да разберем какъв тип условия на отглеждане гарантират, че дадено теле ще се чувства добре, добавя проф. Фон Кейсерингк. Например по-песимистично настроените телета може да изискват различен вид помещение и мениджмънт в сравнение с традиционната практика.