Един от най-големите производители на плодове в Обединеното кралство премества част от бизнеса си в Китай. Той не е сигурен, че ще намери достатъчно сезонни работници, за да събере плодовете.

Около 200 сезонни работни места остават незаети във фермата Haygrove в Ledbury, Herefordshire, така че компанията ще премести бизнеса с малини и боровинки в провинция Юнан в Китай.

Причината е несигурността относно работната сила, осигурявана от мигрантите, които не могат да дойдат в страната, поради "Брексит".

Ангъс Дейвисън, основателят на "Хайгроув", казва: "Във Великобритания използваме 230 редовни работници и 1150 сезонни работници, но сега ги намаляваме до 950 поради несигурността на Брекзит". Оборотът на компанията е 101 млн. паунда.

"Нямаме време", обяснява той и казва, че не може да си позволи да чака Тереза Мей да коригира миграционната си политика, тъй като реколтата и договорите за тази година са подписани през 2017 г.

Дейвисън написа писмо до Тереза Мей, с искане да предприеме спешни мерки: "Ако не създадете сезонна работна схема, трябва да очаквате рязък спад на доходите от земеделските производители и да намалите производството на продуктите.

Селското стопанство, за разлика от строителството и услугите, може да бъде изнесено. Ако не намерим достатъчно служители, ще излезем от страната. Министър-председателят не отговори.

"Ние намаляваме капацитета и обемите си с 200 души, това е 20% от работната ни сила, в очакване на проблеми, които не можем да си позволим. Да, сега инвестираме в Китай ", каза пред репортери производителят на плодове.

Дейвисън вече е започнал да разполага плантации от боровинки и малини в провинция Юнан в Китай. Той високо оценява лоялността на китайското правителство, по-специално управителят на провинция Юнан имаше "прекрасно разбиране" за производството на боровинки. Това, за разлика от британското правителство, вдъхва увереност за успешния бизнес на британския фермер.

Дейвис заяви, че е помолил министър-председателя да се "научи от китайците": "Тъжно е, но нашият министър-председател изглежда не разбира реалностите на хранителния бизнес".

Фермерите в Обединеното кралство заедно с Националния съюз на земеделските стопани призоваха правителството да въведе схема за откриване на визи за сезонни селскостопански работници, за да подпомогне притока на мигранти от специалисти от Източна Европа.

Източник: the guardian.com