Реалното приложение на резултатите от научните и научно-приложни изследвания и превръщането им в работещи иновативни решения е определящ фактор за конкурентпособността на българското земеделие и биоикономика. Какво можем да направим ние в България с помощта на науката?

На този въпрос обещават отговор Агробиоинститут и Селскостопанската академия на машабния Българо–Холандски семинар, посветен на перспективите в агроиндустрията.

Той ще се проведе на 27 и 28 февруари в Хотел Рамада в София.

Академик Атанас Атанасов заяви, че с помощничката му Горица Раклеова от Съвместен геномен център са силно удовлетворени, че именно учените са успяли в рамките на българското председателството да направят това мащабно събитие, очаквано от много експерти и производители.

На него ще бъде представена дейността на  Постоянния комитет за аграрни изследвания към ЕК

На въпросите, зададени от много фермери за участие, организаторите уточниха, че всеки желаещ е добре дошъл, но трябва да си направи онлайн регистрация и за двата семинара на: http://reg.eventdesignbg.com/abi2018/?lang=en

За модела на Холандия и нейната процъфтяваща отворена икономика и земеделие, ще говорят експерти от държавата, в която едва 4% от работната сила на страната е заета в аграрния сектор, а реализира продукция в цял свят, благодарение на иновациите.

Акад.Атанасов припомня за "Български фермер", че Холандия заема второ място в света по обща стойност на изнесените селскостопански продукти и това има своето обяснение, но у нас наука и производство трябва да се опитат да изучат този пример.

Как го правят холандците, ще може да се разбере на семинара, за който няма такса участие.

Участници ще има от посолството на Холандия, Съвместен геномен център – СУ "Св. Климент Охридски", МЗХГ, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, БАБХ и Център за оценка на риска по хранителната верига, които ще представят много специализирани лекции.

А Постоянният комитет за аграрни изследвания към ЕК - SCAR /The Standing Committee on Agricultural Research/ като основно координиращо и консултативно звено към ЕК по въпросите на аграрните изследвания и иновации, ще представи основни елементи от дейността на проекта и възможностите за включване на национални правителствени и научни организации в дейността на SCAR. Както и подобряване и осигуряване на ефективен обмен на информация между националните представители и участници в работните групи. Модератор ще бъде проф. Иван Атанасов, представител на България в SCAR.