Преовлажнената почва ще попречи за подхранването на есенниците

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Краткотрайните зимни прояви на времето в началото на второто десетдневие на февруари възстановиха покоя при зимните житни култури в полските райони, задържаха нежелателното, преждевременно, развитие при трайните насаждения.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури, които бързо ще стопят образувалата се снежна покривка на места в Дунавската равнина и североизточните райони. През периода в по-голямата част от страната прогнозираните стойности на средноденонощните температури няма да надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Изключения се очакват на места в крайните южни и югоизточни райони, където в края на второто десетдневие при пшеницата и ечемика ще се създават условия за протичане на тиха вегетация, която няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите.

Тази година, въпреки безснежната зима, общото състояние на по-голямата част от зимните житни култури се оценява като добро. При пшеницата преобладава фаза братене, а при малка част от късно засетите, небратили, зимни житни култури към момента не са констатирани повреди от измръзване.

Падналите валежи през първата половина на февруари и очакваните в началото на следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве, което ще отложи подхранването на есенниците с азотни минерални торове.

През по-голямата част от периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви и зимни растителнозащитни пръскания.

Втората половина на февруари е подходящ срок за сеитба и засаждане на някои студоустойчиви зеленчукови култури в южните райони на страната. През този период се засажда чесъна за производство на луковици. Най-добри предшественици на чесъна са бобовите култури, бостаните, доматите, пипера, краставиците и др. Той не понася монокултурно отглеждане и на дадено място трябва да се засажда след 4-5 години. Преди сеитбата на предвидените площи се извършва плитка почвообработка (на дълбочина 10-12 см), оформят се лехи и редове. Разстоянието между лехите е 40-50 см, между редовете - 15-20 см. Скилидки се засаждат на разстояние 9-10см. в реда, на дълбочина 5-6 см. Във фаза поникване се извършва третиране срещу чесновата муха с някой от инсектицидите: Децис 2,5 ЕКЦ 0,03%, Вазтак Нов 100 ЕК- 0,02%, Би-58 - 0,1%, Нуреле Д - 0,04% и др.