Финландските трактори се произвеждат в точно съответствие с индивидуалните изисквания на клиента

Компания Valtra e основана още през през 19-и век, а трактори произвежда от 1951 г. В наши дни тракторите Valtra представляват квинтесенция на две традиции - финландската компания Valmet и шведската Volvo BM. От момента на основаването си компанията непрекъснато се развива. Днес Valtra е водещ производител на техника и технологии. Тракторите с тази марка се продават в над 75 страни по цял свят, а разработките на компанията получават най-високите награди на международните изложения.

През миналата година Valtra спечели цели три престижни награди на изложението Агритехника 2017. Трактор на годината 2018 стана моделът Valtra Versu Т254 с иновативната система за управление SmartTouch.

Днес в завода на Valtra във финландския град Суолахти се произвеждат трактори от три серии - А с мощност от 75 до 130 к.с., N с мощност от 105 до 165 к.с. и серия Т с мощност от 155 до 250 к.с.

Тракторите от четвъртото поколение на серия Т са съвършено нови машини, създадени от чист лист. Двигателите на новите модели от серия Т развиват мощност от 155 до 255 к.с. и имат въртящ момент до 1000 Нм, което им позволява лесно да се справят и с най-сложните задачи.

Тракторите от новата серия Т се произвеждат в четири модификации - Active, Direct, Verus и HiTech. Версията Active съчетава трансмисия Powershift и механично управляема, чувствителна към натоварване хидравлична система. Моделите Versu, Active и HiTech предлагат нов поглед върху възможностите за управление на трактори с Powershift.

Педалът на сцеплението е необходим само при стартирането на двигателя. От педалът на спирачките също може да се управлява сцеплението - винаги е задействана автоматичната функция за управление на сцеплението AutoTraction. Автоматично управляемата трансмисия Powershift работи по нова схема - педалът на газта управлява не оборотите на двигателя, а скоростта на движението на трактора, както при движение с безстепенна трансмисия Direct. Такава автоматична система за управление е много удобна при използването на навесно оборудване, задвижвано от силоотводния вал, тъй като трактористът може например да превключва предавките и да регулира скоростта, натискайки само педала на акселератора.

При това ръцете му остават свободни и той може да управлява навесното оборудване на трактора. Системата Powershift притежава уникални особености, например удобна функция Hill-holder и хидравличен асистент, който опростява работата с челен товарач. Powershift на фирма Valtra представлява петстепенна трансмисия, позволяваща да се използват до 20 предавки в четири диапазона, както и 10 допълнителни понижаващи предавки на ходонамалителя, който също е включен в стандартната окомплектовка.

Рационална конструкция на двигателя

Всички модели от серия Т са оборудвани с надеждни двигатели AGCO Power. Двата по-малки модела са оборудвани с двигател с обем 6,6 л. При големите трактори се използват двигатели с обем 7,4 л. Турбината, използвана при двигателите на последните модели, се оборудва с електронен клапан, поради това двигателят бързо реагира на натискането на педала и развива превъзходен въртящ момент дори при ниски обороти.

Освен това, функцията SigmaPower, поставяна като стандартно или допълнително оборудване на всички модели, увеличава мощността на двигателя с 15 к.с. при значително натоварване на силоотводния вал. На свои ред функцията за увеличаване на мощността при транспортиране повишава мощността на машината с още 15 к.с. в диапазона на предавките C и D.

Просторна кабина с прекрасен обзор

Най-забележимата особеност на тракторите от новата серия Т от четвърто поколение е тяхната съвършено нова кабина, елегантна, просторна и шумозащитена. Стойките на кабината, прегънати навън, максимално увеличават вътрешното пространство, запазвайки компактните размери на самата машина. На нивото на седалката на оператора кабината сега е с 20 см по-широка от преди.

Електрическо подгряване на предното и задното стъкла, чистачка на предното стъкло с обхват 270 градуса, заводски поставени камери за паркиране, светодиодни лампи на работното осветление и задни фарове и шест квадратни метра остъкляване осигуряват ненадминат обзор.

Допълнителното остъкляване в предната част на тавана улеснява работата с челен товарач, а опционалната горска кабина също има и остъкляване в задната част на тавана.

С цел повишаване на комфорта на оператора тракторите опционално могат да се оборудват с аудиосистема със суббуфер, хладилна чанта и система за реверсивно задвижване TwinTrac с възможност за изместване встрани, както и заводски поставено предстартово подгряване на двигателя, работещо на дизелово гориво и управляемо от смартфон.

Някои от тези функции са стандартни, а други може да се поръчат, както и още много от дългия списък с опции, предоставяни от компания Valtra.

Valtra Smart Touch - най-нова технология от AGCO

Специално трябва да се отбележи центърът за управление на трактора Valtra Smart Touch, наличен при тракторите Versu и Direct. Подлакътникът Valtra Smart Touch е оборудван с нов потребителски интерфейс, който позволява на оператора с едно-две движения да получи достъп до всички функции на машината и да контролира всички параметри на трактора. Новото високотехнологично оборудване на Valtra осигурява удобен достъп към управлението на технологиите AGCO Fuse.

Valtra Smart Touch може да служи и като терминал на системата Auto Guide. Потребителите могат да поръчат системата с точност до 2 см. Базовата спецификация на системата, осигуряваща метрова точност, може лесно да се надгради до по-високо ниво с помощта на кодове за разблокиране от дилъра на AGCO и без физически промени в апаратната част.

Системата Valtra Smart Touch може също така да служи като терминал на инвентара, поддържащ стандарт ISOBUS. Стандартът ISOBUS позволява да се контролира функционирането на съвременното работно оборудване, както и да се прилага със системи на прецизното земеделие като автоматичен контрол на секциите и контрол на нормата на торене. Интегрирането на ISOBUS в новия интерфейс Valtra Smart Touch подчертава привързаността на AGCO към откритите стандарти, прилагани в индустрията.

Пълната интеграция позволява да се вкарат в системата данни за полето и показателите на работните операции, включително данните за работното оборудване по стандарта ISOBUS въз основа на точното местоположение. TaskDoc и TaskDoc Pro са допълнителни функции на интерфейса Smart Touch, изключващи използването на допълнителни терминали, което позволява да се улесни работата и да се намалят разходите. Работата с TaskDoc става с използването на безжични технологии за връзка Bluetooth или GSM, които осигуряват предаване на данните между техниката и програмата за управление на растениевъдството. Благодарение на това фермерите могат да планират работата си в оффлайн режим, след което да изпратят задачите на терминала Smart Touch. По време на работа на полето става автоматично обновяване на документацията.

Valtra предлага най-удобната на пазара опция за автоматичен контрол на секциите (Section Control). В нейната основа е позиционирането чрез глобалната спътникова навигационна система. Опцията за автоматичен контрол на секциите намалява припокриванията и пропуските при внасянето на СРЗ. Тя работи с всеки съвместим с ISOBUS инвентар. Простото включване съществено повишава удобството на работа.

Опцията за контрол на нормата на внасянето (Variable Rate Control) се опира на управлението на задачите. Картите с предписанията се вкарват в компютъра на трактора, и системата следи за това всеки участък да получи зададеното количество материал, например торове. На изложението SIMA 2017 в Париж, благодарение на съвременния си дизайн и практичност, за първи път награда получи не машина като цяло, а съставен елемент - Valtra Smart Touch.

Гъвкавост и универсалност

Радиусът на завиване на трактора е невероятно малък - едва 5,25 м дори при използването на челен товарач, пневматичен преден мост и предно навесно устройство. Масата на трактора е 7,3 тона, а пълната маса може да достигне 13,5 т. Пътният просвет на машината е цели 60 см, а колесната база с дължина 2995 мм осигурява устойчивост на трактора на пътя. Модернизираното навесно устройство, поставяно в задната част на трактора, може да повдига товари до 9,5 т., а вграденото предно навесно устройство - до 5,1 т.

За силоотводния вал могат да се изберат опционално три скорости на въртене едновременно - 1000, 1000Е, 540, 540Е и синхронен режим.

Удобство на работа и ниски експлоатационни разходи

При проектирането на тракторите от новата серия Т особено внимание е отделено на удобството на работата и техническото им обслужване. Ежедневната проверка на нивото на маслото не заема много време благодарение на наличието на специално прозорче. Достъпът до радиаторите и филтрите също е удобен и не изисква използването на инструменти. Тракторите от новата серия Т успешно са преминали десетки хиляди часове изпитания в различни условия както на полето, така и в лабораториите.

Разбира се, новата серия Т може да се оборудва както с автоматична система за управление AutoGuide (за версиите Versu и Direct), така и с телеметрична система Valtra Connect. Системата AutoGuide използва спътникови и коригиращи сигнали за управление на трактора с точност до 1 см.

Отделно трябва да се спомене системата за дистанционен контрол Valtra Connect, позволяваща на собственика да контролира използването на трактора, да прогнозира необходимостта от техническо обслужване и да обобщава данните за експлоатацията на машината.

И разбира се, както и досега, Valtra произвежда тракторите от серия Т в точно съответствие с индивидуалните изисквания на клиента. Списъкът на допълнителното оборудване на машините е огромен.

При това купувачът не плаща за ненужни системи и функции, а само за тези, които са му действително необходими. По системата на индивидуалните поръчки на Valtra всеки трактор в завода се произвежда и оборудва с това, което е необходимо за работа на полето, в гората или за комунални задачи. Тракторите се оборудват с двигатели, съответстващи на нормите Tier 4 Final.