Любомир Коралов

Хубавите вина, и нови, и отлежали, започват през февруари своите целогодишни състезания на изложения, нашенски и чуждестранни, конкурси, дегустации и класации. Така магията на февруари завладява целия годишен цикъл, а началото е младото вино, сътворено от майсторите винари.

Една от първите важни надпревари беше професионално организираният за трети път в с.Червен, Асеновградско конкурс за червени млади домашни вина

Инициатори и организатори на тази възродена традиция, наследник на отколешни народни обичаи, са Атанас Игнатов, кметът на Червен и Николай Ангелов.

В големия салон на читалището екипът от опитни и с международен статут сомелиери и винари в състав Борис Добрев, председател на журито, Вихрен Велков, Димитър Милев и Петко Ангелов пред множество винопроизводители и познавачи от селото и региона, опитаха 17 проби, от тях отделиха пет

Отново ги дегустираха и накрая обявиха резултатите. Първото място и наградата голямо буре беше отредено за Георги Радев за купажа каберне и сира. Подгласници бяха Иван Танчев и Васил Атанасов. Публиката ги аплодира, опита вината им, но ги допълни от собственото си производство.

Кметът Игнатов, втори мандат, специално за в."Български фермер", разкри някои от тайните на голямото събитие. Отначало обясни защо в с.Червен:

- С конкурса ние всъщност възстановяваме стари традиции на населнието в селото и района. Тук винаги се е правило и грозде, и вино. Конкурсът се организира в деня на Свети Трифон и в него участват обичайно вина от сортовете мерло и каберне както и букети. Това са сортове характерни за землището на Червен и района. Тук сме известни с най-доброто мерло в околията, а може би и в страната. Районът е благоприятен за лозарство, климатът и почвите са подходящи за качествена продукция. В селото живеят над 800 човека, а през лятото стават 1000. Вичките с отношение към лозарството и винарството. Това е то Червен, перлата на Асеновградска община. През 90-те години на миналия век сме имали 2700 дка лозя, сега са 2200 дка.

Няма да сбъркам, ако кажа, че нашите лозови масиви са предимно елитни. Лозарите ни са прочути и много често работят съвместно за доброто име на нашето грозде. А когато през есента то започва да се продава, улиците в цялото село, и особено главната - “Тракия”, буквално са зарити от чували с качествено грозде. Купуват го хора от всякъде.

От София, Пловдив, Пазарджик и по-далече. Но най-много от Смолянско, там няма грозде. Всичко се разпродава много бързо. Изкупуват го до чепка.

Но ако гроздето в Червен свършва, то виното - не. И съвсем естествено стартирахме преди три години нашия конкурс.

Идеята е и моя, и на Николай Ангелов, който е един от хората с най-много лозя. Вложихме много труд и усилия в тази идея и тя сега работи на пълни обороти. Всъщност на 1-ви февруари тук при нас си дават среща и професионали сомелиери, и майстори винари, и ценители на хубавото младо вино от региона, пък и от страната. Става празник и половина. Виното ни е уникално- и старото, и младото. Както е уникално нашето село. Вижте само нашия герб- съчетание от история и лозарство

От едната страна е богата, сочна червенска чепка, отгоре е кръстът за храброст. Над 50 наши момчета и мъже са загинали по полетата на Първата световна война, както свидетелства и хубавият паметник, който видяхте на площада. Патриотичните, както и лозаро-винарските традиции са живи при нас.

Един такъв истински носител и пазител на божественото тайнство на хубавото вино е и бай Манол Чалъков, дядото на Николай Ангелов. Крушата не пада по-далеч от корените.

Едно от най-хубавите вина, които опитахте днес извън конкурса, е неговото каберне. Великолепно е, категоричен е кметът Игнатов.

Това е и една от причините да попитам бай Манол - 76 годишен, младолик, запазен, в силата си мъж, как той прави виното си, сложна ли е технологията, която използва - Умението да правя вино съм наследил от баща си и деда си, разказа Манол Чалъков. Както каза и кметът, Червен е лозарско село. Земята ни е глинеста, много подходяща за лозови масиви. Лозите винаги успяват да узреят добре, защото има нужната влага. В сушави години червенските лозя не закъсват за вода. Гроздето при нас е винаги сочно. В същото време има и много слънчени дни в годината. Благодарение на това гроздето се изпича. И тук в района то има най-висок градус. Това е и първата причина моето вино да става винаги добро, а тази година е изключително, както казват познавачите.

Втората причина е в това, че много стриктно спазвам правилата и съветите на баща ми. В същото време използвам и нещо, което сам измислих. Още като започне ферментацията поставям в първия от моите четири големи съда с мъст съвсем малка помпа с вентилатор, взета от старата перална. С нея раздвижвам ферментиращата маса, която в този момент повишава температурата си.

След това премествам помпата в другия съд. И така нататък- за десетина дни в този важен период в съдовете се поддържа постоянна по-ниска температура, което допринася за спадане на киселинността. В същото време танините се запазват в тяхната цялост. Мисля, че не са много хората, които използват подобни устройства. Това е моята "иновация", която споделям с читателите на многоуважавания от мен вестник. Практиката показа, че като използвам помпата качеството на виното се покачва и то става превъзходно, без излишна скромност добавя бай Манол, за който в правенето на вино няма секрети.

Кметът Атанас Игнатов (правият) съдейства с каквото трябва на комисията сомелиери
Кметът Атанас Игнатов (правият) съдейства с каквото трябва на комисията сомелиери
Залата с част от участниците в голямото събитие
Залата с част от участниците в голямото събитие
Председателят на журито Борис Добрев с Николай Ангелов, един от инициаторите на събитието и първенецът Георги Радев с бурето (отляво на дясно), прав отзад е кметът Атанас Игнатов
Председателят на журито Борис Добрев с Николай Ангелов, един от инициаторите на събитието и първенецът Георги Радев с бурето (отляво на дясно), прав отзад е кметът Атанас Игнатов
Бай Манол (вторият отляво) в разговор с профи винари от София и Пловдив. Обсъждат кабернето му и други рецепти. Отляво Лъчо Нинов, винопрозиводител от Княжево. Срещу него е Темелко Пампов, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, който сърдечно поздрави колегите-винари за успехите им
Бай Манол (вторият отляво) в разговор с профи винари от София и Пловдив. Обсъждат кабернето му и други рецепти. Отляво Лъчо Нинов, винопрозиводител от Княжево. Срещу него е Темелко Пампов, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, който сърдечно поздрави колегите-винари за успехите им