Нови антибиотици от мравки разработват учените

13 февруари 2018
Агробизнес
0
1458
 

. Много видове мравки използват доста мощни антимикробни средства, за да се защитят

Мравките, като хората, са склонни към определени болести. За да се борят с бактериите, които ги причиняват, насекомите произвеждат свои собствени антибиотици.

Екип от университета в Северна Каролина (САЩ) доказал, че мравките могат да помогнат на хората за създаването на нови лекарства.

След сравнителен анализ изследователите установиха, че много видове мравки използват доста мощни антимикробни средства срещу бактериите

Любопитно е, че те откриват и още няколко вида, които като цяло не могат да произведат антимикробно химическо съединение.

Така че тези мравки са развили по-хитри системи за защита, които също са полезни за изучаване.

"Тези данни показват, че мравките могат да се превърнат в източник на нови антибиотици в бъдеще за борба с човешките заболявания", казва водещият автор Клинт Пеник.

Неговият екип е избрал за изследванията представители на 20 вида мравки : те са били третирани със специален разтворител, за да се вземат проби от вещества от повърхността на тялото на всяка мравка.

Полученият разтвор след това се въвежда в бактериална суспензия и растежът на тези бактерии се сравнява с този на контролната група.

Ако бактериите в някоя от "мъртвите течности" нарастват по-бавно, отколкото в контролната група, това означава, че веществото съдържа антимикробен агент.

Резултатите показват, че от изследваните 20 вида мравки, 12 произвеждат ефективни антибактериални вещества. "Създателят" на най-мощния антибиотик е мравката Solenopsis molesta. При нея за пръв път бе забелязана способността за създаване на антимикробно вещество.

Според авторите търсенето на видове насекоми, които произвеждат мощни антимикробни съединения, е много важно, но не по-малко важно е изследването на мравки, лишени от химическа защита.

Това е откритие, тъй като се предполагаше, че абсолютно всички мравки знаят как да създават уникални антибиотици.

"Мислехме, че всеки вид мравки ще произвеждат поне някои антимикробни средства, вместо това изглежда, че много от тях са намерили алтернативни начини за предотвратяване на инфекции, които не разчитат на антимикробни химикали", отбелязва Пеник.

Неговите колеги добавят, че сега те имат посока за нови търсения: те трябва да изучат близките роднини на тези 12 вида, които показват добра антимикробна активност.

Също така е важно да се изследва колко разнообразна може да е защитата (в зависимост от спектъра на действие на бъдещото лекарство, базирано на съединението).

И накрая, още една област за проучване са алтернативните стратегии за защита, разработени от мравки, които не могат да произвеждат антибиотици.

Въпреки че не е напълно ясно как успяват да оцелеят, учените са сигурни, че съществуват някои тайни механизми за борба с бактериите.

Източник Royal Society Open Science

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2034
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

3771
0

В Информационната система за управление и наблюдение 2020 (ИСУН) стартира прием на проектни предложения по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари,

2709
0

От юни започва приемът на на документи по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСП) за периода 2014 - 2020 г.

9171
0

Иван Чубрин се занимава със земеделие от 20 години. А от 5 години заедно със своята партньорка Румяна Колчева отглеждат заедно 70 дка с ягоди в с. Мало Конаре,

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3582
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

2043
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

2655
0

Австралия обяви, че променя стандартите за превоз на живи животни, съобщава  Global Meat News. Сега на корабите, които транспортират овце, ще има независим наблюдател,

1062
0

През нощта в Югозападна България облачността ще е значителна и на места там ще има превалявания и гръмотевична дейност. Над останалата част от страната ще преобладава ясно време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа