45 сдружени гръцки фермери - с по-високи печалби от 63 млекомата

13 февруари 2018
Животновъдство
0
6129
Няма снимка
Снимки: EIP-AGRI/Thes Gala
1 2 3
 

Гръцките млекопроизводители са открили как да получат по-добра добавена стойност за продукцията си, съобщава EIP-AGRI. Сдружените фермери продават суровината чрез верига от млекомати, които са кооперативна собственост.

Млекопроизвоителите от района на Тесалия и Централна Македония успешно продават продукцията си чрез млекомати. Членовете на млечната кооперация Thes Gala (от гръцки - Искате ли мляко) имат 63 млекомата в различни градове на Гърция. Те вече са много популярни сред клиентите им.

Ето как оценява тази практика вицепрезидентът на кооперацията Йоргос Зданис. Гърция отдавна е в криза. Тя не подмина и млекопроизводителите. Но, продавайки мляко си чрез автоматите, успяхме да увеличим продажбите и доходите на членовете на кооператива, казва той.

През 2013 г. кооперативът слага първия си млекомат в град Лариса, а сега машините вече са 16. Вторият гръцки град, където се появяват кооперативните млекомати, е Солун. Тук през 2015 г. слагат 17 млекомата.

През 2016 г. кооперативът Thes Gala печели гръцкия конкурс за иновации и успява да сложи свои млекомати и в столицата Атина.

Кооператив Thes Gala обединява 45 млечни говеовъди, които произвеждат 120 т мляко, произведено в Гърция. Около 40% от това мляко се продава чрез млекомати, обяснява представителят на организацията Янис Янакопулос.

Фермерите от Thes Gala се гордеят с кравите си и с качеството на млечната суровина. Те са създали строга система за контрол на качеството на - от фуража и поголовието до готовия продукт. Освен това те се стараят да минимизират използването на антибиотици в производството.

Потребителят има лесен достъп до прясно мляко. Процесът е прост - млякото постъпва в млекомата до 24 часа от доенето на кравата. Машината работи 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата, обяснява Янакопулос.

На сайта на кооперацията е посочено местоположението на всички  кооперативни млекомати, инструкциите по използването им, както и интересни рецепти.

Членството в кооперацията ни дава сигурност за изкупните цени на млякото и това ни позволява да планираме работата си във фермите. И тъй като продаваме пряко продукцията си, можем да намалим разходите си за опаковане и за прекупвачите, заключава Зданис.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
5013
0

Една сутрин жителите на селцето Хадън в английското графство Кеймбриджшър намират на прага си половинлитрова бутилка, напълнена догоре с прясно мляко, съобщава AgriLand.

5832
0

Изразителни като че гримирани очи и палто с цвят на зряла пшеница, извитr като лира рога. Това е кравата От от френския град Куриер. Днес тя ще се превърне в най-известната френска крава,

3186
0

Иновативен уред за позициониране на крави представя за първи път на българския пазар Иван Филев от "Фарм сервиз" по време  на изложението "Агра" в Пловдив.

3321
0

А високи добиви се постигат с качествени семена, спазване на всички агротехнически изисквания и отговорна работа, категоричен е фермерът Стефан Найденов Жени Владинова Започвайки разговора за

14058
0

Московската компания "Иновации и технологии в животновъдството" е първият доставчик на живи кози от Испания в Русия. Специалистите от фирмата са се спрели на млечната порода Мурсиано-Гранадина.

Още от Фермер
2817
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

963
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

8505
0

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред  Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в

1377
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1134
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.