45 сдружени гръцки фермери - с по-високи печалби от 63 млекомата

13 февруари 2018
Животновъдство
0
7380
Няма снимка
Снимки: EIP-AGRI/Thes Gala
1 2 3
 

Гръцките млекопроизводители са открили как да получат по-добра добавена стойност за продукцията си, съобщава EIP-AGRI. Сдружените фермери продават суровината чрез верига от млекомати, които са кооперативна собственост.

Млекопроизвоителите от района на Тесалия и Централна Македония успешно продават продукцията си чрез млекомати. Членовете на млечната кооперация Thes Gala (от гръцки - Искате ли мляко) имат 63 млекомата в различни градове на Гърция. Те вече са много популярни сред клиентите им.

Ето как оценява тази практика вицепрезидентът на кооперацията Йоргос Зданис. Гърция отдавна е в криза. Тя не подмина и млекопроизводителите. Но, продавайки мляко си чрез автоматите, успяхме да увеличим продажбите и доходите на членовете на кооператива, казва той.

През 2013 г. кооперативът слага първия си млекомат в град Лариса, а сега машините вече са 16. Вторият гръцки град, където се появяват кооперативните млекомати, е Солун. Тук през 2015 г. слагат 17 млекомата.

През 2016 г. кооперативът Thes Gala печели гръцкия конкурс за иновации и успява да сложи свои млекомати и в столицата Атина.

Кооператив Thes Gala обединява 45 млечни говеовъди, които произвеждат 120 т мляко, произведено в Гърция. Около 40% от това мляко се продава чрез млекомати, обяснява представителят на организацията Янис Янакопулос.

Фермерите от Thes Gala се гордеят с кравите си и с качеството на млечната суровина. Те са създали строга система за контрол на качеството на - от фуража и поголовието до готовия продукт. Освен това те се стараят да минимизират използването на антибиотици в производството.

Потребителят има лесен достъп до прясно мляко. Процесът е прост - млякото постъпва в млекомата до 24 часа от доенето на кравата. Машината работи 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата, обяснява Янакопулос.

На сайта на кооперацията е посочено местоположението на всички  кооперативни млекомати, инструкциите по използването им, както и интересни рецепти.

Членството в кооперацията ни дава сигурност за изкупните цени на млякото и това ни позволява да планираме работата си във фермите. И тъй като продаваме пряко продукцията си, можем да намалим разходите си за опаковане и за прекупвачите, заключава Зданис.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2646
0

Австралия обяви, че променя стандартите за превоз на живи животни, съобщава  Global Meat News. Сега на корабите, които транспортират овце, ще има независим наблюдател,

3564
0

Европейските свиневъди ще трябва да намалят използването на фуражни добавки, съдържащи мед (Cu), в комбинираните фуражи, но няма радикално да се ограничи прилагането на микроелемента,

3402
0

Свинете са основен резервоар за заразяване с вируса на хепатит Е, стана ясно по време на научно-практическата конференция "Актуални проблеми на инфекциите с вируса на хепатит Е при хора и животни",

3312
0

За периода 12-18 май в Световната организация по здравеопазване на животните (Office International des Epizooties - OIE) са получени съобщения за 183 огнища за особено опасни болести по животните по

16686
0

Стотици сьомги, отглеждани в норвежки акваферми, заплашват генофонда на дива руска сьомга, която е с много по-добри вкусови качества, смята председателят на Южния научен център на Руската академия на

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3573
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1980
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2025
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2034
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа