Гръцките млекопроизводители са открили как да получат по-добра добавена стойност за продукцията си, съобщава EIP-AGRI. Сдружените фермери продават суровината чрез верига от млекомати, които са кооперативна собственост.

Млекопроизвоителите от района на Тесалия и Централна Македония успешно продават продукцията си чрез млекомати. Членовете на млечната кооперация Thes Gala (от гръцки - Искате ли мляко) имат 63 млекомата в различни градове на Гърция. Те вече са много популярни сред клиентите им.

Ето как оценява тази практика вицепрезидентът на кооперацията Йоргос Зданис. Гърция отдавна е в криза. Тя не подмина и млекопроизводителите. Но, продавайки мляко си чрез автоматите, успяхме да увеличим продажбите и доходите на членовете на кооператива, казва той.

През 2013 г. кооперативът слага първия си млекомат в град Лариса, а сега машините вече са 16. Вторият гръцки град, където се появяват кооперативните млекомати, е Солун. Тук през 2015 г. слагат 17 млекомата.

През 2016 г. кооперативът Thes Gala печели гръцкия конкурс за иновации и успява да сложи свои млекомати и в столицата Атина.

Кооператив Thes Gala обединява 45 млечни говеовъди, които произвеждат 120 т мляко, произведено в Гърция. Около 40% от това мляко се продава чрез млекомати, обяснява представителят на организацията Янис Янакопулос.

Фермерите от Thes Gala се гордеят с кравите си и с качеството на млечната суровина. Те са създали строга система за контрол на качеството на - от фуража и поголовието до готовия продукт. Освен това те се стараят да минимизират използването на антибиотици в производството.

Потребителят има лесен достъп до прясно мляко. Процесът е прост - млякото постъпва в млекомата до 24 часа от доенето на кравата. Машината работи 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата, обяснява Янакопулос.

На сайта на кооперацията е посочено местоположението на всички  кооперативни млекомати, инструкциите по използването им, както и интересни рецепти.

Членството в кооперацията ни дава сигурност за изкупните цени на млякото и това ни позволява да планираме работата си във фермите. И тъй като продаваме пряко продукцията си, можем да намалим разходите си за опаковане и за прекупвачите, заключава Зданис.