Сърбия с голям потенциал за износ на мед - за година изнася 3 371 т за 15 млн. долара

13 февруари 2018
Пчеларство
0
3978
Няма снимка
Сръбските потребители на мед трябва да внимават какъв мед и пчелни продукти купуват по пазарите
 

Въпреки скандала за фалшив мед и следи от антибиотици преди няколко години, сърбите атакуват международните пазари и изнасят мед, припомня  beetime.eu. Тогава от 182 проби 7,2% от контролите установяват, че медъте чиста фалшификация, а в 3,6% от пробите има и следа от антибиотици. Сръбската ветеринарна инспекция изтегля този мед от пазара, защото анализът установява, че тези продукти не отговарят на определеното качество и сигурност, е позицията на миналата Министерството на земеделието, горите и управлението на водите.

Контролът на меда обикновено се провежда през март заедно с Асоциацията на пчеларите в Сърбия , като тази проверка е извършена на 182 проби мед от местните производители на големи и малки магазини, както и на мед на пазара. Целта е да се открие фалшивият мед на пазара.

И въпреки скандала компания "Медино" успява да подпише споразумение за дистрибуция на 100% естествен мед с американска дистрибуторска компания от Ню Джърси. Сръбският мед ще се продава под собствените марки на "Медино" - Woodland и ZiZu - в над 1000 магазина в Съединените американски щати. Това сътрудничество ще обхване и разпространението на други пчелни продукти, като пчелно млечице, прополис и цветен прашец.

Изпълнителният директор Дарко Мандич отбелязва, че Сърбия има изключително голям потенциал за износ на мед, доказателство за което е износът от миналата година на 3 000 тона сръбски мед. Той обяви, че делът на "Медино" в износа на мед от Сърбия е 50%, което ги прави най -големия износител на мед в на Балканите. Договорите за износ на мед за тази година вече са подписани с Норвегия, Германия, Франция, Италия, Холандия и регионални страни , твърди Мандич.

Какво е противоречиво в изявленята и на какво трябва да се обърне внимание на потребителят

По отношение на тези производители на мед клиентите трябва в бъдеще да обръщат внимание кои серии, партиди от мед са били оттеглени и как да си купят безопасен продукт, напомнят от сръбското агроминистерство. Резултатите от анализа на меда показва, че в 10% от пробите от мед е с атипичен външен вид, цвят и добавени ароматни продукти. В 55% от контролираните проби е установено голямо количество HMF (Hydroxymethylfurfural) , а дорустимито количество е от 40 милиграма на килограм мед. HMF е естествена съставка на меда, но в природния продукт е много малка, средно не повече от 5 милиграма на килограм. При по-висока концентрация е възможно медът да се прегрява или да е фалшив. В 7.2% от пробите е установена повишена концентрация на захар , което означава, че медът е фалшив, а в 3,6% са открити остатъци от пестициди.

Асоциацията на пчеларите в Сърбия от години предприе редица действия, за да предотврати разпространението на фалшив мед на сръбския пазар. През 2013 г. Сърбия е изнесла 3 371 тона мед , брутната стойност от 15 млн. долара, което е с 74% повече от износа на говеждо месо от Сърбия. Средният брой кошери в пчелин в Сърбия е 49, което е увеличение от 69% спрямо предишни години.

Източник: www.politika.rs

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
2763
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

9531
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

12240
0

1) Покривното платно (в случая питите се покриват с платно, одеяло и възглавници)- трябва да пропуска влага и да задържа топлината, т.е. не трябва да е заклеено.

14067
0

Вторият етап в подреждането на зимното кълбо на пчелното семейство се извършва в края на септември, началото на октомври и се изразява в окончателно подреждане на гнездото.

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

837
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

648
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Нищо няма да ме спре!”, казва през сълзи таткото на загиналото момиченце - тенорът Веселин Вачев Събраха се 2/3 от необходимите 15 хил. евро, за да могат родителите на 7-годишната Вивиан Вачева да заведат наказателно дело срещу турския хотелски комплекс Aquasis De Luxe Resort & Spa. Детето загуби живота си на 7 юни в аквапарка - друго дете се

Щастлив съм от избора, който направих. Ставам част от сериозен проект. Нямам търпение да изляза на терена с екипа на новия си отбор. От известно време водехме преговори и в последния ден от трансферния прозорец офертата беше конкретна. Тук намерих опитен екип, амбициозен клуб и обединен отбор. Със сигурност ще опитаме да постигнем максимума и

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа