Ястието ви ще се получи вкусно и ароматно, ако знаете какви подправки да използвате

За месо: червен, черен, сладък пипер или карамфил, майоран, мащерка, кимион, куркума, лук, риган.

За домашни птици: мащерка, майоран, розмарин, градинска чай, мащерка, босилек.

За риба: дафинов лист, бял пипер, джинджифил, сладък пипер, лук, кориандър, горчица, копър, мащерка.

За грил: червен пипер, сладък пипер, кардамон, мащерка, майоран, индийско орехче, кимион, джинджифил, чили.

За дивеч: мащерка, обикновен риган, сладък пипер, червен пипер.

За задушено: червен пипер, джинджифил, куркума, кориандър, горчица, кардамон, кимион, черен пипер, сладък пипер, индийско орехче, карамфил.

За зеле: кориандър, копър, кимион, черно синапено семе.

За картофи: кориандър, куркума и асафетида.

За бобови растения: кимион, асафетида, джинджифил, черен пипер, лютива мента и кориандър.

За маринати: дафинови листа, хвойна (плодовете се добавят към маринатата при приготвянето на дивеч и риба ), клончета копър с пъпки, цвят или семена.

За плодове, сокове, компоти: канела, карамфил, джинджифил, анасон, кардамон.

За пастети: бял пипер, канела, джинджифил, дафинов лист, карамфил, канела, анасон, джинджифил, кардамон.

За печива: карамфил, канела, анасон, джинджифил, кардамон, сладък пипер, портокалова кора, сусам, мак, ванилия.

За горещо мляко: канела, кардамон, шафран