Кога една кокошка е готова да мъти

13 февруари 2018
Домашна ферма
0
20511
Няма снимка
Опитните стопани знаят, че най-добрите мътачки са местните непородисти кокошки
1 2 3 4 5
 

За повече яйца използвайте птици от смесено направление - за яйца и месо

Опитните стопани знаят, че най-добрите мътачки са местните непородисти кокошки. А най-сигурният признак, че кокошката се подготвя да мъти, е когато започне да лежи в полога

Други симптоми: разклопването; птицата става много раздразнителна и дори зла; видимо отслабва; спира да снася.

За какво още да следите: върхът на гръдната й кост се оголва а кожата се набръчква (кокошката или сама си оскубва перата и с тях постила гнездото, или те сами падат).

Гребенчето и обиците ѝ се свиват Но дори когато при една кокошка се наблюдават изброените признаци, е възможно тя все още да не готова за мътене.

Ако сте решили да слагате яйцата в полога, използвайте по-пресни оплодени яйца - при тях процентът на излюпени пилета е по-голям.

И не забравяйте, че мътачката може да излюпи пилета само ако яйцата са оплодени - т.е., ако в двора ви има петел. А колкото по-пресни са яйцата, толкова е по-голяма вероятността от всичките да получите пилета.

Колко дневни да са яйцата за мътене

Слагайте за мътене яйца, снесени най-много преди

6 дни - за кокошите;

до 10 дни - за гъшите;

и до 5 дни - за пачите.

Яйцата не трябва да са мръсни а черупката им трябва да е здрава. Освен това те трябва да са със средни размери (от 52 до 64 грама). При дребните яйца може да има "лош" зародиш, а едрите често съдържат два жълтъка.

Колко яйца да сложите под мътачката?

Броят им зависи от големината на птицата, породата и телосложението й. Най-важно е всичките яйца да са под мътачката и да са добре покрити от перата.

Яйцата за мътене се разполагат на един слой. Различните видове птици мътят различен брой яйца и не всички мътят яйца от дуг вид.

Кокошките мътят добре и яйца от други видове: пуешки, гъши, пачи, от фазан и др.

Под едра, добре развита кокошка-мътачка може да се сложат 13-15 до 17 кокоши яйца, до 15 - гъши яйца, до 11 - пачи и пуешки.

Пуйка може да измъти до 17 пуешки и пачи яйца, до 23 кокоши и до 15 гъши яйца.

Гъската мъти само свои яйца - 13 броя.

Патицата също мъти само пачи - 17 яйца.

Трябва да е на закътано място

Само пуйките мътят безпроблемно там, където ги сложите

Мътачките обичат гнездото да е на леко затъмнено място. В помещението не трябва да е много студено и влажно. За гнездо за мътене стават щайги, кошници и други подходящи предмети от дома. Размерът за кокошките е 40 x 50 см, за пуйките и гъските - 60 x 70 см. Трябва да са дезинфекцирани и покрити със сено или слама предварително смачкани. В никакъв случай постелята не трябва да е влажна или плесенясала. Най-добре е мътачката да си остане в полога, в който е свикнала

Освен това не трябва да местите гнездото, защото някои мътачки може да оставят яйцата и да се махнат.

Ако мътят няколко птици най-добре е да ги отделите с преграда. За мътачките е важно да им е тихо.

Имайте предвид, че след разходка мътачките може да объркат гнездата и да се сбият, като при това могат да счупят яйцата. Така че ги наблюдвайте.

ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО ДНИ СА МНОЖО ВАЖНИ

Затова:

не тревожете мътачката, да не напусне гнездото;

близо до гнездото сложете хранилка и поилка с прясна вода;

наблюдавайте дали мътачката яде и пие вода; ако не го прави доброволно, я вземете и я пуснете да се разходи, като закриете входа към гнездото;

докато мътачката я няма, покрийте яйцата да не изстинат;

допустимо е мътачката да я няма в гнездото 20 минути;

докато я няма в гнездото, проверете дали яйцата са цели и махнете счупените, сменете постелята.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
360
0

Сложете в празните гнезда керамични яйца Американката Стефани в своя блог в The Wannabe Homesteader, споделя, че отглежда 7 кокошки, които имат достъп до 3 полога,

306
0

Това ни пише Илия Сербезов от Шумен Д-р Валентин Иванов, квмн Камъчета в обувките правят рани. Същото се получава и между пръстите на овцете. Ако приемем, че копитото е "обувката",

8334
0

Хранете ги рано сутрин и късно вечер Не прехранвайте кокошките в горещините, но и не ги оставяйте гладни. Давайте им да ядат рано сутрин и късно вечер, когато жегата поотмине.

20700
0

Всяка година наши читатели питат как да се отърват от съсели. Битката с тях е неравна, скъпа и в крайна сметка безуспешна.

10593
0

Още изисквания: да е на сухо място и далече от други постройки Тези птици се нуждаят от простор, така че всяка от тях трябва да разполага минимум от 2 кв. м площ.

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

648
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2691
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2709
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа