Най-често в дворните градини резитбата на овощните дръвчета започва през февруари. Препоръчително е да се направи след преминаване на големите зимни студове.

Ранните както и късните резитби, трябва да се избягват. Те се отразяват неблагоприятно на овошките, тъй като с резитбата се отнемат част от хранителните вещества, които се намират в клонките.

Със зимната резитба от една страна се формира короната на дръвчетата, а от друга се регулира образуването на плодове.

Зимната резитба се извършва първо при студоустойчивите овощни видове - ябълка, круша, слива и др. При раноцъфтящите овошки - бадем, кайсия, праскова, череша, резитбата трябва да приключи до края на февруари, преди възобновяване на вегетацията. Това важи и за касиса. 

Просветляване на короната е сред основните цели на резитбата

Най-често практикуваната операция при зимната резитба е просветляването на короната. При нея се премахват цели клонки и клони, извършва се съкращаване на клони, клончета и леторасли.

При съкращаване на едногодишни клонки правилото е дървесината да се реже над пъпка, 2-3 мм над върха на пъпката, под ъгъл 45 градуса с наклон на противоположната ѝ страна.

При премахване на цели клончета и клони отрезът се извършва над надебеления пръстен, образуван в основата на клоните. При резитбата пръстенът не трябва да се наранява, не трябва да се оставят чепове, за да не се затруднява зарастването на раните.

Важно е резитбата да се извършва качествено, с остри инструменти.