Откриват смъртоносната Salmonella Dublin при говеда с бърз тест

11 февруари 2018
Животновъдство
0
5445
Няма снимка
Снимка: Journal of Veterinary Diagnostic Investigation
 

Учени от Корнуелския университ в САЩ разработиха тест за бързо определяне на Salmonella Dublin - бактерии, които са функционални причинители на салмонелоза при говедата, съобщава Journal of Veterinary Diagnostic Investigation. Те успели да намалят времето на провеждане на теста за салмонела от няколко дни на 24 часа. Разработеният метод неколкократно по-добре определя един от видовете салмонела - Salmonella Dulbin. Обикновено диагностицирането й е затруднена поради трудното й получаване в лабораторни условия.

С новия метод се определя салмонела в клинични образци, включително в кръв, мляко и фекалии, както и в хранителни продукти.

Бързото провеждане на теста в рамките само на 24 часа позволява бързо да се получат резултатите от изследванията, за да може заразата да не се предава на други животни, коментират специалистите. Заразеното животно трябва веднага да се постави под карантина.

Salmonella Dublin са бактерии, които са патогенни ва говедата и са причинители на сериозно заразно заболяване. Заразата става чрез храната и водата, най-често чрез замърсено мляко, суроватка, чрез оборудването или чрез постелята. Храносмилателният тракт е врата за инфекцията, откъдето микророганизмите проникват в кръвта. В резултат на това се развива септицимия и животното бързо умира. Основа на патогенното въздействие на микроорганизма е способността му да изработват токсин.

Този щам може да зарази и хората, които например са пили мляко от заразена крава. Salmonella Dublin е по-смъртоносна от другите типове салмонела. Тя предизвиква системна интоксикация на тъканите.

Определянето на салмонелите в животновъдните ферми е много важно, тъй като заразените животни може да не проявяват клинични признаци на заболяването.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
5013
0

Една сутрин жителите на селцето Хадън в английското графство Кеймбриджшър намират на прага си половинлитрова бутилка, напълнена догоре с прясно мляко, съобщава AgriLand.

5841
0

Изразителни като че гримирани очи и палто с цвят на зряла пшеница, извитr като лира рога. Това е кравата От от френския град Куриер. Днес тя ще се превърне в най-известната френска крава,

3195
0

Иновативен уред за позициониране на крави представя за първи път на българския пазар Иван Филев от "Фарм сервиз" по време  на изложението "Агра" в Пловдив.

3330
0

А високи добиви се постигат с качествени семена, спазване на всички агротехнически изисквания и отговорна работа, категоричен е фермерът Стефан Найденов Жени Владинова Започвайки разговора за

14058
0

Московската компания "Иновации и технологии в животновъдството" е първият доставчик на живи кози от Испания в Русия. Специалистите от фирмата са се спрели на млечната порода Мурсиано-Гранадина.

Още от Фермер
2889
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

972
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

8595
0

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред  Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в

1386
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1143
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.