Кравата Елза роди четири телета в Сърбия

09 февруари 2018
Животновъдство
0
6741
 

Крава роди четири телета в сръбското село Халово, община Зайчар, съобщава "Za media". Вероятността да се случи това е много малка. Кравите най-често раждат по едно теле, по-рядко - две. Раждането на три телета е веднъж на 10 000 отелвания, а четири - веднъж на 100 000 отелвания, уточняват ветеринарни лекари. И точно това се случва във фермата на Иван Фанович, когато преди няколко седмици кравата му Елза, порода Симентал, ражда четири здрави телета.

Иван Фанович се занимава с говедовъдство от две години. Преустройва наследена стара плевня и купува седем крави порода Симентал. Породата е високопроизводителна и скоро Фанович започва да дои средно по 32 л мляко от крава, а в определен период - дори над 40 л мляко. Получава държавни субсидии за отглежданите от него крави. Това му позволява да им осигури добро хранене. Произвежда фуражи от 12 ха собствена земя. Приготвя си силаж, включва в дажбата на кравите си концентрати и премикси.

Цялото семейство не може да се нарадва на рекордния брой телета. Отелването минало леко, без проблеми и не се наложило да се помага на родилката.

Елза има достатъчно мляко за своите телета. Дори остава мляко за родено преди седмица друго теле.

За 4-годишната крава Елза това е второ отелване. Първия път родила едно теле.

Ветеринарният техник Славиша Джорджевич, който присъствал на отелването, обяснява, че направо не можели да повярват, когато се родило и четвъртото теле.

Телетата са женски и Иван Фанович няма намерение да ги продава, а ще разширява фермата си. Според него при правилен мениджмънт млекопроизводството може да е печеливше. Фермата на Фанович разполага с охладител за суровината, а през пролетта планира да направи пълна реконструкция на фермата си.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
4050
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

7200
0

Второ огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в китайски кланица, беше потвърдено от китайското Министерство на земеделието и от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

14553
0

На пристанището на холандскя град Ротердам завършва строителството на първата в света плаваща кравеферма, съобщи MercoPress. Целта на проекта е осигуряване на града с устойчиви млечни продукти.

8451
0

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча, съобщават от Община Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването,

5373
0

От години американски говедовъди спасяват с тях стадата си от опасни насекоми Може ли да спасите пасящите крави от досадните и пренасящи заболявания мухи?

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2727
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа