Повечето от нас неправилно избират сорта за готвене
Сортовете лук са толкова много, че никак не е чудно и да се объркаш! И ако избереш грешния лук кулинарният ти шедьовър може да се превърне в ястие, което е трудно за преглъщане, предупреждава Рantry Сooker. Сега ще ви кажем за плюсовете и минусите на най-разпространените видове от този зеленчук и кой за какво ястие подхожда.
Жълт лук
Плюсове: Евтин и достъпен през цялата година.
Недостатъци: Няма.
Приложение: Този лук е подходящ за почти всичко. Започвайки с супи и завършвайки със салати, жълтият лук има превъзходен вкус! Сортът е подходящ за карамелизиране, тъй като съдържа много захари
Червен лук
Плюсове: Изразен пикантен вкус в суров вид.
Недостатъци: Не е подходящ за карамелизиране и продължителна термична обработка.
Приложение: Този лук е много подходящ за салатите. Много вкусен става и печен! Подходящ е като гарнитура на бургери и сандвичи - когато имате нужда от суров лук, използвайте именно този сорт!
Сладък лук
Плюсове: Мек вкус в сурова форма, отлично подхожда за много рецепти.
Недостатъци: Не може продължително да се съхранява.
Приложение: Подходящ е за много и различни рецепти. Сладкият вкус е чудесен и в сурова и варена форма. Перфектно се съчетава с домати и картофи!
Бял лук
Плюсове: Лют пикантен вкус и универсалност при готвенето.
Недостатъци: Тънка люспа и предизвиква обилно сълзене.
Приложение: Белият лук е неразделна част от латиноамериканската кухня! Може да се използва при приготвянето на салса, гуакамоле, такос или нещо подобно. На фона на неговия остър вкус най-добре ще изпъкнат меките аромати. Също така белият лук е подходящ за пица.
Бонус: Шалот
Плюсове: Мек вкус с нотка вкус на чесън.
Недостатъци: Скъп!
Приложение: Използвайте за украсяване на празнични ястия или в ястия от азиатска кухня. Тънко нарязан шалотът е отлична гарнитура за печено и пилешко месо.
Коментари