Вземете спешни мерки срещу крастата

Д-р Валентин Иванов, квмн

Високата влажност, ниските температури и близкият контакт на овцете в обора през зимата спомагат за възникване на краста.

Заразяването с краста най-често става чрез пряк контакт между здрави и болни животни, но може да се осъществи и чрез инвентара за обслужване на животните, чрез пренасяне на кожа и вълна или с дрехите на гледача.

Най-типичният симптом на крастата е силният сърбеж. Животните изпитват силно безпокойство, не могат да почиват спокойно и отслабват.

Измененията по кожата са в зависимост от вида на причинителя:

При саркоптозата измененията са главно в областта на главата: устните, ноздрите, а по-късно - около очите, ушната раковина, бузите и под брадата.

При псороптозата измененията започват в областта на кръста и гърба с проскубване до пълно опадване на вълната (при козите - в ушната раковина).

При по-рядко срещаната форма на крастата - хориоптоза, се засягат бабките на задните крайници.

За лечение през студените месеци е удачно е да се използват препарати на базата на айвермектин (Ecomectin, Pandex, Sevamec, Intermectin, Ivermectin CC, Kepromec, Ivomec, Noromec и др.), които се поставят подкожно в обичайна доза 2 мл на 50 кг тегло.