Правилен избор на разплодни зайци

09 февруари 2018
Домашна ферма
0
13797
Няма снимка
Правилният подбор на двойка за разплод е гаранция за получаване на много и здрави зайчета
1 2 3 4
 

Най-подходящи са животни от ранните пролетни зайчила

За да получите много здрави зайчета, трябва правилно да подберете зайкинята и разплодника.

Най-добре е за разплод да се подбират животни от ранните пролетни зайчила. Техният бърз растеж и развитие съвпадат с пролетно-летния сезон, който е най-благоприятен във фуражно и температурно отношение. Това се отразява положително на качеството на потомството.

Зайкинята за разплод трябва да има здрави млечни жлези добре развити и функциониращи и не по-малко от 4 двойки цицки. Ако тя има много мляко, може да изхрани ориентировъчно 6-8 зайчета.

Честа грешка при неопитните зайцевъди е, че не отделят необходимото внимание на оплождащите качества на самеца разплодник.

Когато избирате самеца огледайте добре половите му органи. Двата му семенника трябва да бъдат добре развити, да са здрави и еластични, а не меки и кашести.

Ако семенниците са малки или пък провиснали, това може да доведе до незаплождане на зайкинята.

Особено внимание трябва да обърнете на храненето на зайкинята и самеца преди покриването и в периода на интензивното им използване. От двойка, която е хранена с фураж, който не съдържа всички необходими хранителни вещества или пък той е бил недостатъчен, може да получите потомство с намалена жизнеспособност

Затлъстелите животни трябва да се изключат от разплод.

За успешното заплождане на зайците е от значение и температурата на въздуха. Оптималната е 15-20 градуса.

В периода на интензивно заплождане активният самец може да покрие 2-3 самки дневно. Но това е голямо натоварване за него и затова след това му е необходима почивка от 1-2 дни.

В зависимост от скорозрелостта на породата зайкините стават годни за разплод на различна възраст: от къснозрелите породи се използуват за разплод на 7-8-месечна възраст, от средно скорозрелите - на 6-7-месечна, а най-скорозрелите - на 4,5-5-месечна възраст.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
360
0

Сложете в празните гнезда керамични яйца Американката Стефани в своя блог в The Wannabe Homesteader, споделя, че отглежда 7 кокошки, които имат достъп до 3 полога,

306
0

Това ни пише Илия Сербезов от Шумен Д-р Валентин Иванов, квмн Камъчета в обувките правят рани. Същото се получава и между пръстите на овцете. Ако приемем, че копитото е "обувката",

8334
0

Хранете ги рано сутрин и късно вечер Не прехранвайте кокошките в горещините, но и не ги оставяйте гладни. Давайте им да ядат рано сутрин и късно вечер, когато жегата поотмине.

20700
0

Всяка година наши читатели питат как да се отърват от съсели. Битката с тях е неравна, скъпа и в крайна сметка безуспешна.

10593
0

Още изисквания: да е на сухо място и далече от други постройки Тези птици се нуждаят от простор, така че всяка от тях трябва да разполага минимум от 2 кв. м площ.

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2718
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа